Седемте технологични чудеса на 21-ви век

Седемте технологични чудеса на 21-ви век

Кралската академия по инженерство във Великобритания публикува списък със седемте технологични чудеса на 21-ви век.

Списъкът беше съставен с помощта на експерти и панел от програмите на Академията за млади инженери. Целта е да се повиши осведомеността за широката гама от кариери в инженерството, заявяват от Академията.

Тъкани Gore-Tex

Тъканта Gore-Tex е водоустойчива и дишаща, като същевременно позволява на потта да преминава свободно през нея. Свързана с дрехите и обувките, тя намалява използването на спрейове и вакси против изпотяване.

Ястребов поглед

Hawk-Eye е компютърна система, която „визуално проследява треакторията на топка и показва профил на статистически най-вероятния път на движение”, както е описано от Академията. Тя се използва за прецизно отсъждане най-вече в спортове като тенис и футбол.

Dolby Atmos

Atmos позволява звукът да се движи почти навсякъде в киното. Традиционният стерео сараунд звук, подобен на този, използван за Star Wars през 1977 г., доставя звук само от няколко ъгъла. Dolby Atmos позволява на изпълнителите да третират специфични звуци като отделни аудиообекти, които могат да бъдат „прецизно поставени и преместени от създателя на саундтрака навсякъде в триизмерното пространство на киното, правейки кинематографичното преживяване много по-потапящо”, казва Академията.

iPhone

Мобилният телефон на Apple „стартира революция в мобилните комуникации през 2007 г.“, според Академията. IPhone представя света на приложенията и пуска интернет в джоба ви.

Той също така „революционизира потребителския интерфейс“ и „доведе до нова аудитория, насочена към интелигентните устройства“.

YouTube

Според Академията YouTube демократизира разпространението на видеоклипове. Услугата за споделяне на видео направи качването на видео в интернет “от сравнително малка услуга до нещо, използвано от всички, и проправи пътя за услуги като Netflix и Amazon Prime.”

3D принтирани костни импланти

За костни импланти, 3D принтирането успя да създаде „специални структури, изработени от керамика, подобна на естествената кост.“ А новата кост може да расте около импланта и дори да се интегрира с него. Тези техники се използват в лицево-челюстната хирургия.

Чиста вода

„Диария, причинена от мръсна вода и лоша канализация, убива дете под пет години на всеки две минути“, казват от Академията, добавяйки, че в световен мащаб един от всеки шест души все още няма достъп до чиста вода. Инженерните иновации са от решаващо значение за водоснабдяването, разпределението и третирането на водата.

Новите усилия в технологичната индустрия включват рециклиране на енергия от обработване на утайките и разработване на интелигентни филтри от графен, допълва Кралската академия. Какви ли ще бъдат седемте технологични чудеса на 22-ри век?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg