„Наследство БГ“

Водещи академични институции изграждат Център за върхови постижения „Наследство БГ“

Българската академия на науките и други водещи образователни структури ще бъдат бенефициенти по проект за изграждане на Център за върхови постижения. Неговото име ще бъде „Наследство БГ“. Новата структура ще бъде развита по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Процесът ще бъде движен главно от ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На алма матер ще партнират още единадесет научни, образователни и културни организации. Сред тях са Техническият университет и Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Спортната академия “Васил Левски” /НСА/, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и Регионалният исторически музей в София, както и 6 института на БАН.

Цели

Основната идея е да се създаде модерна инфраструктура, където ще се провежда научноизследователска и иновационна дейност на световно ниво. Инициаторите на проекта се надяват така да наложат условия за разработване на съвременни технологии и развитие на пазарно ориентирани научни изследвания.

Предвижда се установяването на научноизследователска система с мрежова свързаност между отделните модули на проекта с алтернативни комуникационни канали, със съвременни условия за научни изследвания и развойна дейност, с принос за икономиката, социалната сфера и околната среда чрез разпространение и трансфер на знания.

От Българската академия на науките споделят още, че „Наследство БГ“ ще представлява напълно съвременен научноизследователски комплекс. Той ще бъде насочен както към фундаментални, приложни и експериментални изследвания, така и към развойна дейност. Резултатите от неговата работа ще бъдат достъпни чрез онлайн портал.

Стойността на проекта възлиза на близо 30 милиона лева със срок на изпълнение от 70 месеца.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.