HomeCourt

Приложението HomeCourt ни помага да станем по-добри в баскетбола

Изкуственият интелект се доближава все повече до личния ни живот и може би е в състояние да ни направи по-усъвършенствани личности. Тази мисъл ни навяват плановете на компанията, наречена NEX Team, която смята да помогне на хората да станат по-добри баскетболисти чрез приложението HomeCourt.

Вероятно техните усилия няма да са най-краткият път към НБА, но поне ще улеснят състезателите в разбирането на собствената им игра. Идеята е, чрез използване на камерите на телефона, приложението да измерва различни променливи като траектория на изстрелване, височина на скока и положение на тялото. След това ще анализира подхода на играча и ще му помогне да подобри техниката си.

„Ние се наричаме компания за баскетбол, но мислим за себе си по-скоро като мобилна фирма за изкуствен интелект“, казва изпълнителният директор и съосновател на NEX Team Дейвид Лий. „Просто се случва така, че баскетболът е първият вид активност, в който прилагаме нашите технологии. Вярваме, че можем да дигитализираме много различни видове спорт. Ние не създаваме приложение за професионалните спортисти. Насочени сме към изграждането на приложение, което може да генерира стойност в баскетболната общност.“

Как работи?

Състезателите ще могат да записват играта си, след което приложението ще проследи какво работи и какво не. Така ще стане ясно къде играчът бърка и какво трябва да добави в стратегията си. Този вид обратна връзка ще помогне на ентусиастите да научат някои малки трикове, с които да подобрят стрелбата си. Те биха могли да се радват на по-висока скорост и на по-добри скокове.

И макар че е насочено по-скоро към аматьори, не пречи приложението да се появи и при по-професионални ситуации. Така например може да се ползва при различни кастинги или обучения.

„Много от треньорите в колежите търсят инструменти за оценка“, посочва Лий. „Това отваря нови врати пред хората, които играят добре и търсят начин да си пробият път в спорта“.

Екипът зад HomeCourt се надява да добави „социален момент“ към цялата си концепция. Целта е да се изгради общност около това, което иначе би било чисто технически инструмент.

Дейвид Лий споделя също така, че иска приложението да се интегрира и в други спортове, като голф или тенис, където проследяването на топката може да е по-сложно или движенията са значително по-различни спрямо баскетбола.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.