Телесно устройство ще отчита нивата на хормона на стреса

Нивата на хормона на стреса, познат като кортизол, се покачват и понижават по естествен начин през целия ден. За да се установи това движение, се правят кръвни изследвания, които отнемат време, а резултатите стават ясни след няколко дни. Докато пациентът получи данните от изследването, показателите вече може да са променени.

Сега група учени от университета в Станфорд е създала пластичен пластир, който се прилага директно върху кожата. Той извлича пот и веднага оценява колко кортизол произвежда човек. Доклад за иновативния сензор бе публикуван на 20 юли в списание Science Advances.

Цели

„Особено ни интересува отчитането на потта, защото този метод предлага неинвазивно и непрекъснато наблюдение на различни биомаркери за редица физиологични фактори“, коментира Онур Парлак, водещ автор на разработката. – Това предлага нов подход за ранно откриване на някои заболявания.“

Клиничните тестове, които измерват хормона на стреса, осигуряват обективно отчитане на емоционалнoто или физическо напрежение. Така лекарите биха могли да разберат дали надбъбречната или хипофизната жлеза на пациента работи правилно. Ако прототипната версия на устройството стане реалност, това ще позволи на хората с дисбаланси да следят собствените си показатели и у дома.

хормона на стреса

Предизвикателството кортизол

Кортизолът представлява истинско предизвикателство за биосензорите като този, защото те откриват положителния или отрицателния заряд на молекулата. А кортизолът няма такъв. За да преодолее това предизвикателство, Парлак разчита на мембрана, която се свързва само с кортизола. И тук основен партньор е именно потта, която крие доста информация за нас.

„Системата за събиране на пот, която Онур е разработил, е наистина умна“, коментира колегата на изобретателя и лидер на научния екип Алберто Салео. – Може да събере достатъчно пот, за да направи измерванията по прецизен начин.“

Всички потребители, които искат да определят нивата на кортизола, трябва да отделят пот в определено количество, да поставят пластира и да го свържат с устройство за анализ, което дава отговор в рамките на секунди. В бъдеще изследователите се надяват сензорът да бъде част от напълно интегрирана система.

Бъдеще

До този момент сензорът работи така, както е проектиран. Но изследователите искат да го направят още по-точен. Искат и да се уверят, че той може да се използва многократно. В бъдеще системата ще може да отчита кортизоловите нива и от слюнката.

Учените също изследват какви биомаркери могат да проучват по-нататък. Крайната цел е да има устройство, което измерва няколко индикатора наведнъж. Това ще даде по-ясна и по-индивидуализирана картина на процесите, които се случват в човешкото тяло.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.