HTTPS

Google ще предупреждава, ако влизаме в сайт без HTTPS защита

От тази седмица Google Chrome ще започне да предупреждава потребителите, които посещават некриптирани уебсайтове. Това е важен преход, който ще даде ценна информация на хората за това дали са в „несигурна“ страница, или в такава, която разполага с HTTPS.

Разширението HTTPS означава, че уебсайтът е защитен с помощта на Security Layer Security или TLS криптиране. HTTPS защитава срещу различни видове атаки, като например подправяне на данни от уебсайтове. И докато не всеки уебсайт се нуждае буквално от HTTPS, наличието на безплатни сертификати за шифроване улеснява бързото и лесно приемане на стандарта за сигурност.

За тази стъпка се говореше отдавна и от около година насам повечето сайтове започнаха да преминават от HTTP към HTTPS. Причината е, че се очакваше търсачките да започнат да толерират тези уеб страници.

Колелото се задвижва

Вдъхновен от това, изследователят по сигурността Трой Хънт работи по сайт, наречен WhyNohttps.com, който ще стартира идните дни. Той планира да състави списък с най-големите уебсайтове, които не поддържат HTTPS.

„Приятели, аз и моят колега Скот Хелм имаме малък проект за сайт, наречен http://whynohttps.com. Излизането му ще съвпадне с пускането на Chrome 68 тази седмица. В него ще бъдат изброени най-големите уебсайтове в света, които по подразбиране не поддържат HTTPS.“ Това написа Хънт в Туитър преди дни. Специалистът по сигурност е регионален директор на Microsoft.

Промяна

Chrome е първият браузър, който ще предприеме тази стъпка относно HTTPS. Очаква се обаче много скоро и Mozilla да последва примера.

Това е едно важно предупрежение, тъй като под некриптирана HTTP връзка всяка информация, която изпращате в мрежата, може да бъде прихваната от хакер или друг злонамерен обект. Това включва потенциална злоупотреба с вашите данни, информация за кредитни карти или друга чувствителна информация.

Иначе съобщението на Google е само продължение на плана за популяризиране на HTTPS в мрежата. Интернет все още крие огромни опасности и HTTPS може да изисква такси за определени сайтове, които не могат да бъдат подобрени в това отношение. Но поне отсега нататък можете да предполагате, че вашата връзка е сигурна. Защото, ако не е така, Chrome би трябвало да ви каже.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.