Сгъваеми телефони

Сгъваеми телефони са във фокуса на Mobile World Congress 2019

Тазгодишният Световен мобилен конгрес в Барселона отново събра технологичната общност в столицата на Каталуния. По традиция над 100 000 представители на телеком оператори, разработчици на смартфони и на мобилни приложения, онлайн корпорации и медии, сред които и журналист от Technology.bg, са в конгресната зала Europa Fira, за да видят последните новости в тези сегменти и да чуят някои от най-влиятелните мениджъри и специалисти в бранша. Очаквано за мнозина във фокуса на тазгодишното изложение редом с мобилните мрежи от пето поколение (5G) се оказаха така очакваните сгъваеми телефони.

Представите се преобръщат

Samsung представи своя Galaxy Fold около седмица преди официалния старт на мобилното шоу, а ден преди конгреса основният им конкурент Huawei анонсира Mate X. Моделът на китайския гигант е с чипсет HiSilicon Kirin 980 (7 nm) и поддържа операционната система Android 9.0 (Pie). Освен със сгъваемия си корпус и дисплей, той се отличава и с четири основни камери – 40 MP (wide), 1/1.7″, 16 MP (ultrawide), 8 MP (telephoto) и TOF camera.

Още един интересен телефон със сгъваем екран показа по-малко известната компания Royole. Устройството се нарича FlexPai и се позиционира като първия подобен модел, който вече е на пазара. Работи с най-новия процесор Qualcomm Snapdragon 855, базиран на водещата 7-нанометрова технология.

Според създателите му, FlexPai е подходящ както за работа, така и за видеоигри и други развлечения. Телефонът, с който представител на Technology.bg получи възможност да си поиграе, се сгъва лесно и интуитивно, а в разгънато състояние наподобява пълноценен таблет.

Смартфоните със сгъваеми екрани изглежда са следващата голяма иновация, на която браншът ще разчита, за да увеличи продажбите си. Все още обаче е рано да се каже дали този план ще сработи, тъй като устройствата от този тип са доста скъпи (достигайки цена от 4000 лв.), а и все още съществуват съмнения колко издръжливи ще са сгъваемите екрани. При всички случаи това не е първият опит на индустрията да наложи на пазара нов клас устройства и много от тези опити не са били успешни.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.