Бъг в WinRAR - Заглавна снимка

Бъг в WinRAR налага актуализация до версия 5.70

Миналия месец беше открит 19-годишен бъг в WinRAR. Благодарение на него хакери са имали възможността да прикачват злонамерен софтуер към стартовата папка на програмата. McAfee, глобална компания, занимаваща се със софтуерна сигурност, разкри подробности около този проблем. Хакери са се възползвали над 100 пъти от пробива, като голяма част от жертвите на тази атака се намират в САЩ.

Предприети ли са действия относно този бъг в WinRAR?

Благодарение на бързата реакция от страна на WinRAR уязвимостта е поправена във версия 5.70 на софтуера. Потребителите, ползващи версия, по-стара от 5.70, все още са изложени на риск. Ако използвате WinRaR, препоръчваме Ви да проверите своята версия и ако тя е по-ниска от 5.70 – да изтеглите последната версия оттук. Уязвимостта е дала възможност на киберпрестъпниците да осъществят качването на злонамерен софтуер в стартовата папка на WinRAR. По този начин потребителите могат да се окажат жертва на злонамерен софтуер без дори да подозират. Той се активира автоматично, при рестартиране на компютъра.

Според McAfee, заразен файл е копие на албума на Ариана Гранде „Thank u, Next“, който е преименуван с разширението RAR. Все още не се знае точен брой на засегнатите хора. От 2002 година насам WinRAR се ползва от над 500 милиона потребители и досега не са били докладвани атаки. Ако използвате по-стара версия на програмата, няма да е лошо да се замислите дали не е време да актуализирате вашия софтуер и да защитите компютъра си.

Относно McAfee

McAfee е компания, отговаряща за софтуерната сигурност на милиони компютри по цял свят. Тя е открита от Джон МакАфи, откъдето идва и името на самата компания. Той я напуска 7 години по-късно, през 1994 година. Компанията е регистрирана през 1992 година в щата Делауер. Днес тя е базирана в Санта Клара, Калифорния, с главен изпълнителен директор Крис Йънг.

На 19 август 2010, Intel обявява, че ще закупи McAfee, като за цена дава 48 долара на акция, при сделка за почти 8 милиарда щатски долара. На 4 април 2017, компанията се отделя от Intel.

Относно WinRAR

WinRAR е софтуер за архивиране и разархивиране на файлове, който съществува от 1995 година. Софтуерът става достъпен за Windows, MAC OS X, Linux. И оттогава набира популярност светкавично, като след 2002 година той вече се използва от 500 милиона потребители.

Лицензът на програмата дава опция на хората „Пробвай, преди да заплатиш“, за период от 40 дни. От юни 2015 г. потребителите могат да избират между 41 езика, включително български.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Компютърните игри са моята страст, обичам да критикувам.