Google Waymo

Google създаде отделна компания за автономни автомобили Waymo

След 7 години в изследвания и навъртени 2,3 млн мили (3,7 млн км) производството на безпилотния автомобил на Google може би ще започне скоро.

Проектът за автономна кола се отдели от Google в самостоятелна компания. Това трябва да ни подскаже, че вероятно съвсем скоро роботизираните автомобили ще започнат да се движат по пътищата. Waymo заявява, че целта й е да „прави придвижването безопасно и лесно за хората и предметите“ в автомобили разносвачи.

Вместо да произвежда автономни превозни средства, Waymo е фокусирана върху разработване на технологията, която ще ги задвижва.

Нещо, което може би ще бъде интересно за Apple и традиционните производители на автомобили, които се борят помежду си да бъдат първите, които ще започнат производство на готов концептуален модел.

По време на пресконференция главният изпълнителен директор на Waymo каза, че „Можем да видим дали нашата технология е полезна, когато се внедри в личните превозни средства, логистичния сектор или разрешаването на проблеми в градския транспорт.“

Програмата на Google започна преди 7 години в тайна лаборатория. От онзи момент до сега автономните автомобили на технологичния гигант са навъртяли 3,7 млн км под управлението на роботи. Е, придвижването се е наблюдавало от инженер, който да реагира, ако нещо се обърка.
Под надзора на компанията Alphabet, която управлява отдалечени проекти от основния бизнес, свързан с онлайн търсене и реклама, създаването на Waymo може да осребри 7-годишините опити.

За разлика от други производители, детето на Google цели да създава автономни превозни средства, при които не се налага абсолютно никаква човешка намеса. Тестването им през последните дни се фокусира върху най-трудните сценарии, през които могат да преминат „старомодните коли“

„Вярваме, че тази технология може да започне да променя поведението на автомобилите, които годишно изминават общо около 16 трилиона км. Всичко това ще се случи с безопасен, ефикасен и прецизен контрол, който ще осигури по-достъпни форми на транспорт.“ Така коментира събитието пред репортери Mr Krafcik, бивш изпълнителен директор на Hyundai.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg