Начало / Технологии / Наука / Южна Корея постави нов рекорд в термоядрения синтез
Реактор Термоядрен синтез

Южна Корея постави нов рекорд в термоядрения синтез

Някой ден човечеството ще има възможност да пресъздаде „звезда в буркан“

Тази машина ще бъде в състояние да възпроизведе процеса на термоядрен синтез, идентичен с този, който се случва на Слънцето. Чрез сливане на водородните ядра, предполагаемото устройство ще може да произвежда почти неизчерпаема чиста енергия.

Макар и далече от този момент, имаме повод за радост. Направихме огромна стъпка напред към постигането на целта. Учени от Националния институт по ядрени изследвания (NFRI) в Южна Корея поставиха нов световен рекорд. Те използваха експериментален реактор, с който успяха да поддържат състояние на висококачествена плазма в продължение на 70 секунди.

Устойчивата плазма изисква водородните ядра да се сливат, което води до освобождаване на огромни количества енергия, подобно на звезден нуклеосинтез.

Създадените до момента термоядрени реактори по света са проектирани да поддържат състояние на плазма възможно най-дълго време. За жалост, произведената от тях енергия отива главно за поддръжка на плазменото състояние.

 70 секунди при температури от 300 млн градуса C.

Чрез поддържане на плазма за цели 70 секунди при температури от 300 млн градуса C (540 млн градуса F) учените демонстрираха готовността си за реален прогрес в науката и технологията. Тяхното постижение е ключов момент от развитието на ядрения синтез.
Експерименталният реактор е кръстен KSTAR (Korean Superconducting Tokamak Advanced Research).

Както бе съобщено от World Nuclear News, президентът на NFRI Keeman Kim също коментира добрата новина. „Ние ще направим всичко възможно в усилията си резултатите на KSTAR винаги да са най-добрите в света. Ще работим за насърчаване на международни общи изследвания на ядрения синтез.

Разположен в Daejeon, проектът е в тясна връзка с Международния експериментален термоядрен реактор (ITER), който представлява още един проект  за синтез, базиран във Франция. KSTAR произведе първата си плазма през 2009 година. Изследователите успяха да достигнат температура от 50 млн градуса по Целзий в продължение на 17 секунди през 2012 г.
Резултатите от последния експеримент все още не са напълно прецизирани.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Завършил съм право семестриално . Имам година и половина стаж като редови и разследващ журналист. От година се занимавам с технологични новини, а от няколко месеца - с дърводелство.