Shodan страховитата търсачка на хакерите

Shodan – страховитата търсачка на хакерите

Кръстена е на подлия компютър от играта System shock

Пусната през 2009 година, търсачката Shodan любопитно наблюдава целия свят, чрез интернет на нещата. Нейният създател John Matherly кръщава проекта си на подлия компютър от играта System Shok. Изобретена с идеята да е „най-страховитото нещо в интернет“, за хакерите тя се е превърнала в машина за търсене.

Но какво търси Shodan?

Творението на Matherly показва всичко, което Google пропуска. Търсачката има за цел да се закачи за всяко свързано с интернет устройство. Тя е задължителна спирка на хакери и експериментатори.

Shodan събира и подрежда http адреси от интернет устройствата в целия свят. Индексирането се извършва на база държава, операционна система и марка.

Търсещата мощ на Shodan може да се прецени по факта, че тя открива светофари, охранителни камери, системи за управление на бензиностанции, електрически мрежи, дори ядрени централи. Повечето от споменатите обществени услуги използват твърде слаби мерки за сигурност. Веднъж открити от хакери или терористични организации, резултатите могат да са катастрофални.

Машината за търсене разполага със сървъри, разположени в целия свят.

Работещи 24/7, те пълзят из интернет, използвайки най-съвременните версии на изкуствения интелект. Той ще ви даде информация и достъп дори до смарт телевизори и… умни хладилници. Да не забравяме, че по улиците се движат и автономни автомобили.

Ако сте инсталирали telnet охранителни камери в дома си, може би ще поискате да ги махнете. Хакерите могат да влизат в системата ви, ако вашият IoT хъб бъде намерен в интернет от Shodan. Това няма да се случи толкова лесно, но пък не е невъзможно да стане.

Редица апаратури все още работят с настроените по подразбиране пароли. Хакерската търсачка ги търси приоритетно и… ги намира с лекота. Ако сте се регистрирали в нея, веднага ще видите 50 такива устройства. Ако си платите нужната сума, можете да видите и всички останали.

За улеснение на потребителите, търсещата машина разполага и с плъгини за Firefox и Chrome.

Дори и да знаете как става, все пак ви съветваме да не използвате за лоши цели хакерската търсачка Shodan.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg