Заглавна картинка на статията "Автономен състезателен автомобил с нови рекорди"

Автономен състезателен автомобил с нови рекорди

Компанията Roborace постигна пореден успех в разработването на автономни автомобили. Партньорът на състезанието Formula-E достигна нови рекорди в напълно автоматизираното автомобилно състезание.

Автономен състезателен автомобил от Roborace

Самоуправляващите се състезателни автомобили отново ни показаха колко бързо се доближават до крайната си цел. Безпилотните автомобилни състезания са все по-близо. Новите кадри показват високоскоростна обиколка на пистата в Берлин, Германия. Именно там се провежда състезанието Formula-E. Видеото ни отвежда на обиколка с напълно автономната състезателна кола и показва как работи нейната система. Максималната скорост, която бе постигната, е почти 200 километра в час. Този автономен състезателен автомобил постигна това без намесата на пилот.

През 2015 бе обявена работата по състезание на напълно електрически и автономни автомобили. Тази година, по време на Formula-E сезона, видяхме публични демонстрации на това колко бързо напредва технологията. Тя все още не е напълно готова за пълноценно състезание, но последното видео ни показва колко бързо се постига прогрес в тази насока.

Обещаваща демонстрация

Кадрите от вътрешната част на автомобила не са впечатляващи откъм интериорен дизайн, но ни показват много добре как системата изпълнява предназначението си. А то е автомобилът да прави обиколки на пистата по възможно най-бързия начин. Миналата седмица бе публикувано друго видео, на което инженерите от Roborace дават малко повече детайли около успешните си тестови обиколки.

Devbot

Колата-прототип на име Devbot направи поредица от обиколки, като максималната скорост на някои от тях бе близо 200 километра в час. Това е малко под обичайната скорост на болид от Formula-E (225 километра в час). Автономната система се справи с трасето на ниво, доближаващо това на човешки пилот. Отклонението от трасето бе само 8%. Важно е да се отбележи, че автомобилът се е движил на напълно празна писта. На трасето не е имало други движещи се обекти.

Снимка на автомобил

Това е поредната успешна стъпка в плана на Roborace да създаде първото в света състезание на автономни електрически автомобили. Първото подобно демонстративно състезание бе организирано от компанията в Буенос Айрес през февруари. През месец май бе повторено по улиците на Париж. Очакваме и нови по-успешни демонстрации.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.