Много от самоуправляващите се коли, движещи се днешно време по пътищата, имат NVIDIA хардуер дълбоко в себе си. Автомобилните производители осъзнаха, че графичните процесори са способни да доставят нужната изчислителна мощ за най-новите функции на подобни автомобили. От този момент нататък производителят на графични карти се превърна в златната кокошка на автомобилния свят. NVIDIA Drive PX Pegasus е името на последната разработка на компанията.

NVIDIA Drive PX Pegasus – електронният мозък на колата

За момента производителите предлагат автомобили с ниво 2 и ниво 3 на автономност. Първият компютър с изкуствен интелект на NVIDIA Drive PX Pegasus е способен на ниво 5 на автономност. Това означава, че е без педали, без волан и без нужда изобщо да участваме в управлението на автомобила.

Снимка на NVIDIA Drive PX Pegasus

Новият компютър прави 320 трилиона изчисления всяка секунда! Това са 10 пъти повече от предшественика му. Но преди да започнете да спестявате от банички рано сутрин за това чудовище, ще трябва да ви разочароваме. Старши директорът на автомобилния сектор в NVIDIA, Danny Shapiro, отбеляза, че тази технология, вероятно, ще се ползва в роботизирани таксита, които ще ни возят насам-натам.

Снимка на NVIDIA Drive PX Pegasus

Кога да го очакваме

Всъщност компанията сподели, че над 25 от партньорите ѝ вече разработват напълно автономни таксита. С този по-малък и значително по-мощен компютър се цели да се премахнат огромните хардуерни части, които обикновено се намират навсякъде в сегашните прототипи.

Снимка на NVIDIA Drive PX Pegasus

Изявлението на компанията и представянето на NVIDIA Drive PX Pegasus би трябвало да зарадва всички производители, които смятат да се занимават с това. Изчислителната мощност, нужна при подобни самоуправляващи се автомобили, е внушаваща. Данните, идващи от всички камери, LiDAR сензори, радари и други джаджи, са в огромни количества. Всичко това обикновено означава, че в багажника на всеки един подобен автомобил седи малка сървърна стая. От друга страна, всичката тази изчислителна мощност изсмуква огромни количества електричество от батериите в автомобила. С преминаването към изцяло електрически автомобили това представлява проблем за производителите. Последното нещо, което те биха искали, е система, която намалява потенциалния обсег на колата.

Какво представлява

NVIDIA Drive PX Pegasus е с размерите на регистрационна табела. Компютърът използва далеч по-малко електричество от сегашния модел. Все пак ще мине време, преди някой да може да се добере до него. NVIDIA Drive PX Pegasus ще бъде на пазара в средата на 2018. Той ще разполага със следващата генерация графични процесори на NVIDIA, които дори още не са официално обявени.

Снимка на NVIDIA Drive PX Pegasus и DHL

Вече има една организация, която официално смята да стане автономна от гледна точка на автомобилите си. Това е немската компания Deutsche Post DHL. Доставчикът планира да пусне в употреба група автомобили с NVIDIA Drive PX Pegasus през 2018. Идеята зад това е да се подпомогнат доставките на стоки до хората. Шофьорът може да слезе от колата си с няколко пратки и да ги разнесе пеша по къщите. Когато е готов, автомобилът му може да го чака пред последния адрес. Автономното бъдеще няма да се грижи само за превоза на хора, а и за онлайн покупките ни.