GDG DevFest Sofia 2019

GDG DevFest Sofia 2019 – анализ и впечатления

GDG DevFest Sofia е най-голямото събитие на Google Developers Group. То се фокусира върху изграждането на общности, изучаващи и работещи с технологиите на Google. Провежда се в цял свят, а в България се състоя на 5-и октомври.

За втора поредна година екипът на Technology.bg е медиен партньор на GDG DevFest Sofia 2019, а впечатленията си от евента ще споделим аз, Стилян Кангалов, и моят колега Емил Давидков. По традиция подготвяме основен набор от въпроси за подобни събития и се стараем да ги проследим достатъчно детайлно, за да сме Ви максимално полезни. Ето ги и тях:

1. Как оценявате нивото на организация на GDG DevFest Sofia 2019? Плюсове и минуси?

GDG DevFest Sofia 2019 - Вход
Емил:

Следвайки миналогодишния пример, и това издание на GDG DevFest беше на ниво. Локация – идеален център, НДК. Леснодостъпна с метро и всякакъв вид градски транспорт, в радиус от 5 минути пешеходно разстояние има и платени паркинги.

В самия Дворец на Културата нямаше много упътвания за местоположението на конференцията, но за сметка на това срещнах услужлив и любезен охранител, който ме упъти. Конференцията се проведе на 5 етаж, в зали 7 и 9 – капацитет 200-тина човека. Уъркшопите бяха в малки зали за около 15 човека.
Всички лектори бяха свързани с Google по някакъв начин. Сред тях имаше софтуерни инженери, Google developer experts, стартъп основатели които разчитат изцяло на Google Cloud Platform и др.
Темите, както може да се досетите от името на събитието, се въртяха около Google технологии – Google Cloud Platform, Flutter, Angular, Kotlin, Google Assistant и т.н. Идеална продължителност от 45 минути за всяка тема. Дори тези, които продължиха над час, минаха неусетно.

Sophia Lyateva - Intro

Стилян:
Посещавам евента за първа година и останах приятно изненадан от високото организационно ниво. Екипът бе с ясно разпределени роли и контролираше всички етапи на събитието да минат безпроблемно. Локацията е може би най-добрата в София, защото е в сърцето на града, с удобен достъп на всякакъв вид транспорт.
Ориентацията в партера на НДК бе затруднена, защото в този ден се провеждаха още няколко ежегодни събития. След малка разходка открих информация върху афиш с логото на евента, залепен до вратата на един от асансьорите. Подборът на лектори бе идеален, защото всички имаха отношение и страст към темите и технологиите, за които говорят. Лекторите съумяваха да поддържат интереса на публиката и всички активно участваха по време на лекциите.

Boris - Event Head Organizer

Организаторите предвидливо бяха осигурили възможност на зрителите да задават въпроси в реално време. Всички можехме да оставяме въпроси по време на лекцията от мобилните си устройства и да получим отговор на финала, директно от лектора.
Темите бяха добре подредени и всеки можеше да избира според личния си интерес и специализация. Залите бяха идеални за подобен род събитие, с добро осветление и достатъчно пространство за всички посетители. Красивият фон, съставен от картини с класически български мотиви, създаваше усещане за интернационалност. Мултимедията се държеше прилично и нямаше забавяния в графика поради технически неизправности, за което трябва да похвалим техническата част от екипа. Цялата обстановка внушаваше комфорт и събитието приличаше повече на среща между приятели (отличителна черта на всички събития на Google).

2. Кои лекции избрахте да посетите и защо? Колко полезни бяха?

Първа лекция - Go serverless with Google Cloud

Емил:
Първата лекция беше обща за двата трака – Web & mobile – а именно ‘Go serverless with Google Cloud.’ Лекторът Марек Бискъп работи за Google в Полша, и ни разказа ‘от първа ръка’ за Google Cloud Platform’ – разнообразието от продукти, техните отличителни черти, как се плаща за различните типове услуги. Tова е и един от огромните плюсове на serverless технологиите – плащаш само когато ги използваш.

Втората лекция която посетих бе – Launch and grow your startup on GCP – лекцията се водеше от съонователя на snapEngage – Берлински стартъп за чатботове. Разказа историята за всички стартъпи, които е започнал, как стартъп общността в Берлин му е помогнала освен с финансирането, така и с ценни бизнес идеи.
През всички тези десетина години винаги се е доверявал на Google Cloud Platform. Никакви проблеми със scalability, devops аспектът е решен с лекота, pay-per use модел на потребление –  човекът наистина боготвореше платформата и знаеше, че без нея стартъпите му ще са провал.

GDG DevFest Sofia 2019 - Cover 5

Третата лекция, която посетих, бе за IoT устройства и Google Smart Home, още един стартъп, стъпил върху Google технология. За мен IoT устройствата ще навлизат все повече и повече в живота ни и лекторът потвърди моите впечатления. Разказа за често срещаните проблеми при IoT + Cloud технологии – latency, security, интеграция с конкурентни voice control устройства – и как те са ги решили.

Стилян:
Също като при Емил, моята първа лекция бе ‘Go serverless with Google Cloud. Тя беше много добре структурирана, с ясно обособено интро, което да въведе всички в основните принципи на технологията. След полезното въведение, лекторът направи бавен преход към приложението на технологията. Запознахме се с облачните услуги на Google, които осигуряват изграждането на пълен стак от апликации, които нямат нужда от сървър, за да функционират. Разгледахме методологията и особеностите при изграждането и конфигурирането на една семпла програма с базови функции.

Önder Ceylan - Mobile platform guidelines with PWA

Следващата лекция, която посетих с удоволствие, бе на Önder Ceylan – ‘Mobile platform guidelines with PWA: Yes, no problem!’ Лекторът е JavaScript Tech Lead в LINKIT (Амстердам, Нидерландия) и активно споделя познанията и опита си в областта на JavaScript, TypeScript, Angular, Ionic и PWA (може да намерите негови лекции в YouTube канала на ITNEXT).
Бяха разгледани всички етапи при изграждането, оптимизацията и хостването на прогресивните уеб апликации (PWA). Лектора се концентрира върху най-добрите практики при оптимизация на PWA за мобилните устройства. Имаше ясна визуализация с примерен код и забавни миймове, които тактично подчертаваха важните елементи по време на презентацията.

Stanimira Vlaeva - From Web to Mobile with NativeScript and Angular

Третата лекция, на която присъствах, бе на Stanimira Vlaeva (Developer Advocate, Progress Software, Sofia) – ‘From Web to Mobile with NativeScript and Angular.’  Лекцията бе насочена към споделянето на ресурси и бизнес логика между уеб, iOS и Android.
Основната идея е да имаме едно приложение, което ще може да се визуализира еднакво и ще е напълно функционално в различните платформи. Това е осъществимо с комбинирането на Angular и NativeScript. Станимира показа как можем да вземем реално Angular приложение и да го конвертираме в проект със споделен код. За финал тя направи кратка, но забавна викторина с награди, чрез която публиката затвърди наученото до момента.

3. Как се представиха лекторите?

Лектори - GDG DevFest Sofia

Емил:
Фантастично представяне на лекторите. Когато слушаш за дадена технология от човек, който активно е работил върху нейното разработване, и от стандартен ‘консуматор’, разликата е от земята до небето.

Стилян:
Всички лектори се справиха отлично с презентациите и уъркшопите си. Ясно можехме да усетим желанието, с което преподават, и тежестта на придобития от тях опит.

4. Научихте ли нещо ново? Ако да – какво?

Научихте ли нещо ново?
Валери Младенов - IT Specialist
Емил:

Научих, че Google Cloud Platform е достоен конкурент на Amazon Web Services.

Стилян:
Научих полезни методи за кеширане на данни и оптимизиране на PWA.

5. Оправдаха ли се очакванията ви от GDG DevFest Sofia 2019? Ако не – какви препоръки бихте оставили?

Емил:
Както и миналата година, и тази всичко бе отлично.

Стилян:
Събитието надмина очакванията ми и представянето бе перфектно по всички критерии! Но няма да съм аз ако не дам малко градивна критика и не намеря елемент, който може да се подобри. Бих посъветвал организаторите да поставят огромен плакат или стенд при входа на НДК, защото събитие от този ранг заслужава да бъде забелязано.

6. С какви хора ви срещна GDG DevFest Sofia 2019? Направихте ли нови контакти?

GDG DevFest Sofia - Публика - Момичета
Емил:

На събитието присъстваха доста women in tech, което показва нарастващото желание на жените да навлязат в технологичния свят!

Стилян:
Събитието ме срещна с колеги и приятели, но и с нови лица, които отскоро са част от IT обществото в България. По стечение на обстоятелствата се запознах с Радостин Чолаков от с. Барутин. Същото момче, което нашумя по родните медии миналата година с наградите си от Google. Въпреки че е едва на 13 години, веднага се открои с по-нестандартния си начин на мислене и поведение.
Нямахме достатъчно време за дискусии, но засегнахме теми като технологии за разработка на модерен софтуер и кои езици са най-подходящи за начинаещите програмисти. При първа възможност бих отделил време за цялостно интервю. Неговата гледна точка може да послужи за добър пример на много деца, които стартират в тази трудна, но интересна материя.

Радостин Чолаков и София Лятева

7. Бихте ли посетили GDG DevFest Sofia отново?

Емил:
Разбира се!

Стилян:
Определено бих посетил евента отново, дори започнах да го препоръчвам на приятели и познати.

GDG DevFest Sofia 2019 - Team

GDG DevFest Sofia 2019 показа класа и събра в едно богата палитра от модерни технологии и похвати. То бе полезно както за любители и начинаещи, така и за специалисти в конкректни направления. Нека благодарим на целия екип за вложените усилия, коствали много безсънни нощи. Всички очакваме събитието отново и през следващата година!

Ако сте прочели всичко дотук  – надяваме се да сме Ви били полезни и да сме успяли да предадем поне част от емоциите и преживяването на живо.
А Вие бяхте ли там? Ако да – споделете своите впечатления от събитието в нашите фейсбук групи – Технологичното общество на България и Технологични събития.
Ако се интересувате от още подобна информация – вижте и другите събития, на които партнираме.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Стилян Кангалов

Стилян Кангалов е уеб девелопър от 7 години и се занимава с различни видове графика от 12 години. Печелил е награди от конкурси по рисуване в Германия (RTL II) и е направил няколко изложби в България. Обучавал се е в академиите на "Telerik" и "HackBulgaria". Кариерата му на фрийлансър е започнала с картини за видео игри и продължила с изработката на уеб проекти за фирми в България и Англия. В момента усилията му са насочени към оптимизацията на процесите при създаването и поддръжката на уеб приложенията (Speedy Git, Shadow-Git, Snipenator.com), като успоредно разработва проект за видео библиотека - CodeLyb.com. "Свободното си време прекарвам сред природата с някоя старa книга на Стивън Кинг. Ценя стойностните хора, които мотивират останалите и променят живота ни в положителна посока."