Samsung Galaxy S9

Galaxy S9 трябва да бъде безумно бърз – или поне така предполага новият му чипсет

Няма съмнение, че задаващият се Samsung Galaxy S9 ще бъде бърз. Очаква се той да бъде един от първите телефони през 2018 г., който ще използва чипсета на Qualcomm Snapdragon 845.

Чипсетът е „мозъкът“ на телефона. Не можете да стартирате операционната система, да се свързвате с интернет или да обработвате снимки без него. Snapdragon 845 идва с разширени функции, които ще създадат по-цветни снимки и видеоклипове, по-дълъг живот на батерията и биометрична защита, която предпазва личните ви данни с повече сигурност.

Според Qualcomm Snapdragon 845 ще работи с 25% по-бързо в сравнение със Snapdragon 835, използван в миналогодишния Galaxy S8. Новата разработка идва във време, когато най-големият производител на чипове за мобилни телефони в света трябва да покаже, че все още е на върха. Компанията е поставена под натиск от страна на производители на устройства като Huawei и дори дългогодишния партньор Samsung, като и двете компании правят свои собствени чипове.

Какво е референтен телефон и защо има значение?

Телефоните, работещи с процесора Snapdragon 845 на Qualcomm, не са точно прототипи и никога няма да можете да ги купите. Те са познати като „референтни устройства“ – работещи телефони, предназначени за вътрешна употреба.

В този случай Qualcomm разчита на тях да тестват нови чипове във възможно най-реални условия. Сравняването на телефоните с чиповете Snapdragon 835 може да бъде основа за прогнозиране на поведението на устройствата, направени с процесора от следващо поколение. Сравнителните оценки обаче не са крайни резултати. На първо място тестовете не отчитат вариациите в начина на използване на телефона или във всички функции, които ви помагат да се наслаждавате на устройството си. Второ, валидността на резултатите от сравнителния анализ е поставяна под въпрос в миналото, защото е било възможно те да бъдат по-мощни при тестването, съответно ограничени фабрично при серийно производство впоследствие.

Най-значимото тълкуване, което можем да получим от тези резултати в момента, е, че твърденията на Qualcomm най-често издържат. Но все пак най-добрия случай можете да се надявате, че вашият Galaxy S9 със Snapdragon 845 ще бъде именно с около 25% по-бърз от моделите от 2017 година. Новото устройство ще се появи на пазара на 25 март.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.