Quick Charge 5

Quick Charge 5 зарежда батерии от 0 до 50% за 5 минути

Qualcomm обяви пореден скок в скоростите на зареждане, наречен Quick Charge 5. Новата технология ще бъде внедрена съвсем скоро в идващите смартфони. Тя ще поддържа мощност от 100 и повече вата – напълно достатъчна да зареди батерията на повечето телефони от 0 до 50 % за около 5 минути.

От Qualcomm подчертават, че Quick Charge 5 е първата зарядна система в света с над 100-ватова мощност. Макар наскоро от Oppo да представиха Flash Charge, чиято мощност е 125 вата, в момента компанията няма хардуер, който да поддържа собствената им технология. Fast Charging 5 обаче се поддържа от сегашния модел Snapdragon 865. Освен това Qualcomm разполагат с нови чипове за управление на мощността, които могат да бъдат използвани от ОЕМ производителите, за да внедрят технологията за супер бързо зареждане.

Подобно на Quick Charge 4 и 4+, QC5 използва протокола USB-PD. Така всяко устройство, което го поддържа, може да се възползва от скоростта на QC5. Телефонът и адаптерът ще установят най-високата безопасна мощност за зареждане и живителният ток ще потече към батерията му.

По отношение на новите телефони, които разполагат с подходящия хардуер, Quick Charge 5 ще използва специфична част от стандарта за зареждане, наречен PPS (Programmable Power Supply). Той ще позволи безопасното напрежение да се вдигне до 20 волта, което при поддръжка на 5-амперов ток дава 100+ вата мощност, и то безопасна за зареждане на телефон.

Технологията QC5 е огромен хардуерен скок за Qualcomm. През 2013 година компанията обяви Quick Charge и така премина от 5W на 10W зарядна мощност. Новият стандарт днес предлага над 10 пъти по-висока скорост. С него 4500 mAh-ова батерия може да се зареди от 0 до 100% за около 15 минути. Първите 50% ще са заредени само за около 5 минути. При останалите 50% скоростта на зареждане задължително пада, приближавайки се до максималния капацитет на батерията. Според Qualcomm новият заряден стандарт е със 70% по-ефективен от QC4+. Температурата на батерията по време на зареждане пък трябва да бъде с до 10 градуса по-ниска.

Тук трябва да подчертаем един факт. Дори да разполагате със Snapdragon 865 или 865+, не значи че ще зареждате телефона си със 100W мощност. Тепърва производителите на устройства ще трябва да включат новия хардуер, който ще я поддържа. А това надали ще се случи преди излизането на следващия Snapdragon 875 в началото на 2021 година.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg