Cloud AI 100 Development Kit

Qualcomm разполага с чипове-ускорители на AI: Cloud AI 100

Компанията тества Cloud AI 100 Development Kit, който включва нов чип, 5G свързаност и модул за мобилна платформа Snapdragon 865.

Qualcomm разполага с нов набор от чипове-ускорители на изкуствения интелект и комплект за разработчици, за да задоволи претенциите в бързо напредващите върхови изчислителни граници.

John Kehrli, старши директор по управление на продуктите, заяви, че Qualcomm вижда значителна нужда на пазара за изчисления на AI от ниска консумация на енергия, 5G свързаност и ниска латентност.

„Виждаме експлозивен растеж в крайните изчисления и се фокусираме върху умозаключенията“,

каза той в брифинг за пресата за новите продукти.

Има три версии на новия чип: PCIe, DM.2 и DM.2e. Qualcomm изпробва новия чип и планира да започне доставката през първата половина на 2021 г. Компанията вижда следните приложения на AI ускорителя:

 1. Центрове за данни и cloud edge
 2. Разширени системи за подпомагане на драйвърите на ниво 3 и по-високо
 3. 5G инфраструктура

Висок и среден брой TOPS

Kehrli каза, че новият чип CLoud AI 100 на Qualcomm е проектиран за висок и среден брой тераоперации в секунда (TOPS). Високите TOPS са 50, средните са от пет до 10, а ниските са под пет. Дизайнът на облачните чипове AI 100 тласка производителността на TOPS до над 50 за DM 2.e, около 200 TOPS за DM.2 и 400 TOPS за чипа PCIe.

Kehrli обясни, че Qualcomm вижда архитектурна промяна в AI изчислителните облаци с инфраструктура, използваща специално създадени ускорители, като постига 10-кратно подобрение в скоростта и мощността в сравнение с по-традиционните дизайни.

Kehril сподели диаграма, която сравнява производителността на новите чипове Cloud AI 100 на Qualcomm с други доставчици, използвайки бенчмарка ResNet-50. Облачният AI 100 PCIe чип на Qualcomm се представи както A100 на Nvidia, докато използва по-малко енергия. Чиповете Cloud AI 100, DM.2 и DM.2e бяха сравними с чиповете Intel и Nvidia, като използваха по-малко от 50 вата мощност.

Изображения, следене и машинен превод

Новите чипове са предназначени за класификация на изображения, откриване и проследяване на обекти, машинен превод и препоръки за продукти за платформи за онлайн пазаруване.

Kehrli каза, че очаква първите комерсиални внедрения на новия чип да бъдат за крайни изчисления, а не в центрове за данни, инсталации на интелигентни градове, магазини и производство.

Хардуерната архитектура на чиповете включва:

 • До 400 TOPS
 • Мощността варира от 15W за DM.2e до 25W за DM.2 и 75W за PCIe / HHHL
 • До 16 AI ядра
 • Прецизност: INT8, INT16, FP16, FP32
 • До 144 MB вграден SRAM
 • 4×64 LPDDR4x (2.1Ghz) с вграден ECC
 • До осем ленти на PCI3 Gen 3/4

Qualcomm също пуска комплект за разработка, който да върви заедно с двата нови чипа. Той включва чип Cloud AI 100, модул за мобилна платформа Snapdragon 865 и система Snapdragon X55 Modem-RF. Комплектът включва два SDK:

 • SDK за приложения за AIC: компилатор, симулатор и примерни кодове
 • AID,платформа SDK, API, драйвери на ядрото и инструменти

Комплектът се предлага с предварително компилирано приложение за демонстрационни цели или клиентите могат да компилират свое приложение и да го стартират незабавно.

Керли обеща, че предварително сертифицираният 5G модул ще улесни живота на клиентите, които нямат много опит в работата с телекомуникационни компании.

Qualcomm ще предостави комплекта за разработка на клиентите през октомври 2020 г.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg