Samsung Galaxy S8
Изображение: techradar

Пълно описание на Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 пристигна, а ние ще Ви разкажем за него с подробности

Най-накрая Samsung Galaxy S8 бе официално представен. Можем да кажем, че той изглежда точно така, както очаквахме. И за това можем да благодарим на безбройните течове, които изникват навсякъде в интернет през последните месеци.

Добрата новина е, че това е по-скоро елегантен телефон, който ще се опитаме да представим в подробности.

Най-често задаваният въпрос по отношение на флагмана е дали той ще се самозапалва. Отговорът е: Този път не.

Несъмнено Galaxy S8 ще Ви впечатли с големия си дисплей, с по-бързия си хардуер и с всичките си подобрения в целия потребителски интерфейс. Все пак това е хай енд смартфон.

 

Кога Samsung Galaxy S8 излиза на пазара?

На американския пазар той ще се появи на 21-ви април, а в магазините във Великобритания ще започне да се продава на 28-ми април. Това гласи официалната информация на Samsung. Всъщност 28.04 е датата, на която телефонът ще може да се закупи извън САЩ, но кога точно ще започне да се предлага например в Австралия или България не можем да кажем със сигурност.

Можете да поръчате предварително S8 и по телефона. Ако го направите преди 19 април, той ще пристигне пред вратата Ви на 20-ти, но с малката уговорка, че това важи за Обединеното кралство.

Каква е цената на Samsung Galaxy S8

В САЩ той ще се продава срещу скромната сума от 720 долара. Във Великобритания пък смартфонът ще струва 689 паунда. Обявената за Австралия цена е 1,199 австралийски долара. Това са цените, в случай че купите устройството свободно, без да сключвате договор с мобилен оператор.

Спрямо предната седма версия с 32 GB памет, за същата цена получавате 2 пъти повече, а именно 64 GB. За допълнителна памет можете да добавите microSD карта. Удоволствие ще Ви доставят и прекрасните слушалки на AKG, които са в комплекс с телефона.

Какви са ключовите функции на Samsung Galaxy S8

Корейският флагман разполага със сензор за пръстови отпечатъци на задния си панел, Bixby асистент с изкуствен интелект, който се включва със специален бутон, масивен „безкраен“ диспей и изискан потребителски интерфейс.

Вероятно все още се чудите какво е новото в този телефон и защо пък той трябва да е впечатляващ.

Можем да споменем 3 големи подобрения, от които ще бъдат привилегировани собствениците на това устройство. Първото сред тях е новия Infinity дисплей, който краси предната част на Glaxy S8. 5,8 инчовият екран се увива и обгръща останалата част на телефона. Именно – той е извит. Плосък вариант в Осма версия няма, тъй като извитият екран в Galaxy S7 бе приет с голямо удоволствие от потребителите.

Samsung Galaxy S8
Изображение: techradar

QHD дисплей

Дисплеят на S8 е QHD, а съотношението му е 18,5:9. Това означава, че при някои приложения ще се появи негативно пространство отстрани, поне докато те не бъдат преработени за този тип екранно съотношение. HDR съвместимостта ще позволи на потребителите да се насладят на отлична яркост и богатство от цветове.

Bixby

Втората голяма промяна, която ще откриете в телефона, е допълнителен клавиш, с който се пуска асистентът Bixby. Той е големият залог на Samsung в областта на изкуствения интелект за смартфони. Интелигентният помощник ще бъде винаги до Вас и ще разбира с какво може да Ви бъде от полза по гласа Ви, докосването на екрана и чрез камерата.

Трябва да бъдем честни. Можете да се възползвате от функциите на асистента, само ако се намирате в САЩ или Южна Корея. Това е огромно ограничение за останалия свят. А има и още нещо – Bixby все още се намира в началото на своето развитие. Що се отнася го гласовите функции, можем да кажем, че в момента той е онова, което бе Siri преди няколко години.

По отношение на камерата обаче Bixby се справя много добре. Той може да обработва изображения на места и продукти, които „вижда“ чрез нея, като ги сравнява с определени продукти в Pinterest.

Голямата игра на Samsung е, че в крайна сметка искат Bixby да погълне Alexa, като се превърне в изкуствен интелект, който е кодиран във всяко приложение. В този момент Samsung са го вградили само в онези приложения, които работят с камерата на телефона и вътрешните му системи. За в бъдеще асистентът ще стане по-„подвижен“, благодарение на набор от инструменти, върху които се трудят разработчиците.

Samsung Galaxy S8
Изображение: techradar

Интерфейс

Последната сериозна промяна е в потребителския интерфейс. Някои потребители ще са много доволни от нея, а други… ами въобще. Причината е в разделението, което съществува по отношение на наслагването от серия TouchWiz, което стои в най-горния слой на Android. Пипането по него е било винаги обект на яростни нападки и битки между потребители и разработчици. Все пак сме хора. Харесваме различни неща, това е в природата ни.

В S8 шрифтовете са по-гладки, а менютата – по-чисти и по-естествено изглеждащи. Менюто с настройките също е пипнато и изглежда приятно. Символите за навигация в телефона също са променени, за да придобие той по-премиум излъчване.

Да поговорим за дизайна на Samsung Galaxy S8

Той е една от големите промени, които веднага се забелязват. Екранът обхваща по-голямата част на телефона, но ако мислите, че той ще отчита случайни докосвания, грешите. Очевидно тук разработчиците на устройството са се представили блестящо.

Samsung Galaxy S8
Изображение: techradar

За някои е драма, а за други – не, но началният бутон си отиде. Вече не се вижда в предната част на телефона. Физическият Home бутон е заменен с друг, чувствителен на допир. Няма да си кривим душата и ще си кажем, че тази „новост“ вече я видяхме при iPhone 7. Слагайки пръста си върху сензорния бутон ще изпитате приятна… вибрация.

Сензорът за пръстови отпечатъци отново се намира на гърба на телефона, но този път той е в непосредствена близост до камерата. Нововъведението идва леко в повече, като че ли. По-лесно за потребителите вероятно ще бъде да отключват смартфона посредством опцията за разпознаване на лицето или тази за сканиране на ириса.

Samsung Galaxy S8
Изображение: techradar

 

В най-външния ръб се преплитат метал и стъкло. Това съчетание се чувства изключително приятно в ръката, като пръстите усещат няколко по-твърди ръба.

С една дума, този телефон е превъзходно бижу, което (!) има и жак за слушалки. Устройството ще угоди и на най-претенциозните потребители, които търсят хай енд телефон с красиви линии.

 Камерата на Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8
Изображение: techradar

 

Задната камера е 12-мегапикселова, а предната – 8 MP.

Реално камерата на S8 не е получила кой знае какъв ъпгрейд спрямо тази на S7, което за някои потребители ще бъде голямо разочарование. Е, няма пълно щастие. Поне не при тазгодишния флагман на Samsung.

Като изключим мегапикселите, камерата на S8 все пак е пипната. Това означава, че подобреният софтуер ще спомогне за по-добро качество на снимките. Трябва да отбележим, че задната камера на S8 все още е една от най-добрите сред съвременните телефони. Тя предлага много бързо снимане и голяма производителност при слаба светлина. В този ред на мисли тазгодишната добавка се нарича мултикадър на изображението. Камерата прави 3 снимки, а телефонът избира най-отчетливата сред тях. Така че, малко от малко, все пак има подобрение.

Samsung Galaxy S8
Изображение: techradar

 

Наборът от режими на снимане е впечатляващ. Смартфонът на Samsung предлага множество възможности за потребителите, които започват от умния автоматичен режим и стигат до професионалния, при който може да се снима дори в суров (RAW) формат.

Предната камера е наточена до  8-мегапиксела и разполага с цял набор от забавни ефекти, скрити в нов бутон. Тя ще Ви помогне да се насладите на AR (Augmented Reality) и на повече забавления с приятели.

Батерията на Samsung Galaxy S8

Казано накратко, тя е 3000 милиамперчаса, вградена в телефона, който поддържа бързо и безжично зареждане.

Новият чипсет е с подобрено бързодействие и предлага с 10% повече процесорна мощ и с 21% по-добро видео управление. Би трябвало всичко да върви по-гладко и бързо.

Това звучи прекрасно, но батерията все пак е само 3000mAh, точно като миналогодишната. Притеснението идва от факта, че дисплеят на телефона разполага с доста повече пиксели, които са жадни за повече ток. Сега вече става ясно защо по подразбиране екранът на Galaxy S8 е настроен на Full HD, a QHD се включва ръчно – по желание на потребителя.

Samsung Galaxy S8
Изображение: techradar

 

Както споменахме по-горе, S8 поддържа бързо зареждане и безжично зареждане. Така, дори и батерията да държи по-малко, болката не е чак толкова голяма. Имате ли наблизо около Вас чарджинг спот, можете да зареждате телефона, където и да се намира той. По отношение на бързото зареждане Samsung не са споделяли колко точно бързо се зарежда телефонът. Според изтеклата информация, около 15 минути зареждане пълнят батерията на телефона с една трета, но все пак е редно да изчакаме официална информация от производителя.

Мощност и операционна система на Samsung Galaxy S8

Кратката версия:

4GB RAM, Android 7 с TouchWiz интерфейс, възможност за използване на два комплекта слушалки едновременно.

Изглежда, че Samsung са решили да сложат различни процесори за различните точки на света. САЩ ще „намажат“ с Qualcomm Snapdragon 835, а Exynos 8895 ще пърха в останалия свят. Този факт все още не е изрично потвърден от Корейския производител (това май се превръща в традиция за Samsung).

Samsung Galaxy S8
Изображение: techradar

 

4 GB RAM помпят информация към и от процесора в Galaxy S8. Говори се, че пазарите в Азия ще се облагодетелстват от повече RAM памет, но така или иначе 4 GB са напълно достатъчни за всичко, че дори и за изстрелване на ракета.

Както бе споменато по-горе, Galaxy S8 работи с най-новата версия на Android – Hyra. Тя включва Google Assistant и подобряване управлението на батерията.

Друга облага за потребителите на устройството е новият Bluetooth 5.0, който позволява използването на два чифта слушалки едновременно.

Samsung Galaxy S8 и Samsung Galaxy S8 Plus

Samsung Galaxy S8 Plus е голямото братче на Samsung Galaxy S8. В интерес на истината, разликата между двата флагмана не е голяма, още по-малко пък – потресаваща. По-голямото разполага с по-голям екран. Освен с 6,2 инчов дисплей, Plus може да се похвали и с 4000-милиамперчасова батерия. Разликите приключват до тук.

 

 

В заключение можем да кажем, че Samsung Galaxy S8 е наистина, ама наистина добре изглеждащ телефон, който потребителите със сигурност желаят да притежават. Макар за момента Bixby да не е нещо особено, тази функция е по-скоро интересна и със сигурност много обещаваща.

Samsung Galaxy S8
Изображение: techradar

 

Част от купувачите ще са притеснени от факта, че камерата и батерията не са получили кой знае колко сериозни подобрения. Със сигурност Samsung трябва да наблегнат именно на това догодина.

Все пак S8 е сериозен и впечатляващ смартфон и ще привлече много потребители. Като цяло камерата и батерията са добри, а безкомпромисната процесорна и видео мощност на устройството ще се справят с всяка една задача, която им се изпречи на пътя.

Galaxy S8 е уникална машина. Остава да видим как Apple ще реагира на пускането му.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg