Г-н Стивън – корабът на SpaceX

Специализираният кораб на SpaceX, който има за цел да улавя падащи ракетни части, получи доста голям ъпгрейд. Т.нар. Г-н Стивън сега се похвали с по-огромна мрежа, четири пъти по-голяма от тази, която имаше преди. По-голямата повърхност трябва да увеличи шансовете му да улавя падащите ракетни части.

Г-н Стивън е разработен специално, за да улавя носовия конус на ракетата Falcon 9 на SpaceX след старта. Това е луковицата, която е на върха на ракетата и покрива сателита по време на полета. След като ракетата е в Космоса, конусът на носа се разделя на две, а парчетата се връщат на Земята. Обикновено този хардуер не се възстановява, но главният изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск е нетърпелив да разбере как могат да се запазят полезните товари, за да се използват отново за бъдещи полети.

Г-н Стивън

„Представете си, че имате 6 млн. долара в брой в палет, който лети във въздуха и ще се срине в океана“, заяви миналата година Мъск на пресконференция. – Бихте ли се опитали да ги спасите? Да. Да, бихте го направили.“

Каква е целта на Г-н Стивън?

Решението на SpaceX е да се забави падането на двете парчета, за да може Г-н Стивън да ги хване. Двете части са оборудвани с малки тласкачи, които трябва да ги насочват обратно към Земята, както и със специални парашути за намаляване на скоростта на спускане. И двете половини имат свои собствени бордови системи за насочване, които им помагат да се върнат. След като двете части се приближат до земната повърхност, задачата на Г-н Стивън е да стигне до тях и да осигури подходящо и сухо място, на което те да се приземят, вместо да паднат в соления океан.

За съжаление, апаратът все още не е уловил нищо, въпреки че SpaceX казва, че е близо до целта. Неговата широка мрежа може да успее да улови нещо много скоро. Това вероятно ще се случи при следващия опит на SpaceX по-късно този месец.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.