Големите Oracle

Големите в компютърния бранш харчат парите си

Големите в компютърния бизнес си купуват интересни играчки. И те рядко са свързани със софт- или хардуер

Кой друг би се изръсил с 30,8 млн. долара за тефтерче, което носи името Codex Leicester, освен Бил Гейтс? Когато обаче стане ясно, че предметът е принадлежал на Леонардо да Винчи, ситуацията се изяснява. Една от широко дискутираните покупки на Гейтс бе и лимитирано Porsche 959 с цена не по-малко от 250 хиляди долара.

Съоснователят на Microsoft, Пол Алън

развърза по-широко кесията си – 250 млн. долара за строежа на рокендрол музей в памет на Джими Хендрикс, 100 млн. долара за създаването на институт за мозъчни изследвания, още толкова за яхтата Tatoosh с басейн и площадка за два хеликоптера, плюс 25 млн. долара за конструирането на космически кораб, участвал в надпреварата X Prize в сътрудничество със Scaled Composites. 25 млн. долара е вложил и за търсене на НЛО.

P90063699-lowRes
Барак Обама и Лари Елисън с тима BMW/Oracle през 2010 г. Фотография: Press BMW

 

Основателят и изпълнителен директор на Oracle, Лари Елисън, похарчи 85 млн., за да построи яхтата Oracle/BMW. Вложи и 15,8 млн. долара в изследвания за забавяне на процесите на стареене.

Гордън Муур, съосновател на Intel, без проблем изръси 17,5 млн. долара за разработката на 30-метров телескоп, отново за търсенето на НЛО.

Джим Кларк, основател на Silicon Graphics и Netscape Communications, похарчи 1 млн. долара за 6-местен хеликоптер Boeing MD600. Притежава и яхта Hyperion на стойност 30 млн. долара, оборудвана с винена миниизба.

Фотография водеща снимка: WPPilot

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Десислава Бацанова

Редактор с дългогодишен стаж в областта на "мъжките играчки", специализиран в областта на автомобилите, яхтите, часовниците и технологиите.