Wikimedia Уикимедия

Уикимедия заплашва човечеството с open source система за търсене

В днешно време търсачките, издържащи се от реклами, контролират търсенето на информация

От миналата година в общността Уикимедия се носят слухове, че се очаква появата на по-добра търсачка. Това, изглежда, е вярно, но не всички са щастливи от този факт. В удостоверението за субсидия на стойност 250 000 долара от Фондация Knight за медийни нововъведения собственикът на Уикимедия/Уикипедия коментира:

„Използването на Уикимедия за придобиване на познания ще улесни намирането на медии, новини и информация. Търсенето с помощта на Уикипедия ще направи информацията с най-голямо практическо приложение по-достъпна и споделана. Ще се създаде възможност за боравене с данни, като това няма да е обвързано с икономически интереси. В днешно време търсачките, издържащи се от реклами, контролират търсенето на информация. Те използват патентовани технологии, за да обединят каналите за достъп до познания и информация в интернет. Техните методи прикриват начина, по който се събира и показва информацията в интернет. Търсачката на познания в Уикипедия ще бъде първата прозрачна търсачка и първата, създадена от Фондация Уикимедия.“

Уикимедия Команс и Уикидейта имат милиони посещения всеки месец

По настояване за прозрачност от страна на редактора на общността Уикипедия и поради това, че е отказано включването на общността в процеса на получаване на субсидии, огранизацията прави опити да си изясни какво става:

„Ние не изграждаме Гугъл. Визията за развитието на Уикимедия е цялото човешко познание да се направи напълно достъпно за всички. Уикипедия е нашият най-голям и най-известен проект. Но има и много други проекти като Уикимедия Команс и Уикидейта, които ни приближават към осъществяването на нашата идея. Тези проекти имат милиони потребители всеки месец. Ако можем да направим система за търсене, която е достатъчно добра и отговаря на нуждите на нашите потребители, хората непременно ще я използват.“

Уикимедия разполага с екип от инженери за търсене. Те първоначално са натоварени със задачата да създадат по-добри връзки между всички активи, които тя притежава. Целта е тя наистина да се превърне в търсен отворен център за знание. Според Уикимедия, това ще стане с добавяне на нови източници на данни. Това първо ще се сллучи с Опън стрийт мап. Следва подобряване на нейното търсене отвъд даден текст. Тук целта е да се включат контекстуални елементи, които преди това не биха били намерени лесно. Това може да включва елементи с голяма практическа приложимост за всички, нещо подобно на ключови думи и линкове, задвижвани от проекта на УикимедияУикиданни.

Смята се, че включва нови мащабируеми инструменти, задвижвани машинно, за да стане възможно обслужването на повече заявки за търсне. Първоначалната субсидия е за фаза откритие, като са запланувани още три субсидии, ако всичко върви добре, въпреки че 250 хиляди долара вероятно е доста оскъдна сума за създаване на нещо от типа на Гугъл, което е нужно за доброто на обществото. Уикипедия също проучва дали тя може да се зареди предварително на нови мобилни телефони, за да се достигне по-лесно до нови аудитории, които биха могли да й донесат нови приходи. В оп-ЕД на бюлетината на Уикипедия The Signpost (указателен знак) членът на редакционната колегия Андреас Колбе остава загрижен.

Търсачките могат да манипулират потребителите, ако те им вярват

„Маршът на технологичния напредък не може да бъде спрян. Наистина много от нас смятат, че прогресът по своята същност е вълнуващ. Идеята за поставянето на общност Уикимедия в положението на машина, която движи много различни видове информационни продукти и услуги или за поставянето й в ролята на поне един основен компонент на такава машина, вероятно ще се хареса на много от потребителите на Уикимедия.

Това със сигурност ще запази значението на Уикимедия. Но има и много неща, които предизвикват безпокойство. Разпространените навсякъде откъси, доставени на една потенциална милиардна аудитория, засилват риска от манипулация, като създават информационна инфраструктура, която изглежда по-уязвима за активистко влияние или наистина тоталитарен контрол в сравнение с конвенционалните т.е. общоприетите медии. Установено е, че дори в днешно време търсачките ще имат властта да влияят на изборите, ако потребителите им вярват. А има и други притеснения – до каква степен разработките за Силициевата долина, като описаните тук, усилията за създаване на фалшив технологичен продукт и за постигане на по-голям пробив на пазара отклоняват вниманието от други усилия, които доброволците смятат като по-подходящи за основната цел на написването на една енциклопедия.

В един алтернативен свят Фондация Уикимедия може да сложи еднакъв акцент върху подпомагането и разширяването на тези усилия, вярвайки че един качествен продукт винаги ще има читатели. Повсеместност не е същото като качество. Законът на Грешъм лесно може да се приложи и към света на информацията.“

Проблемите с прозрачността присъстват при всички търсачки

Основателят на Уикипедия Джими Уелс е пострадал в миналото, опитвайки се да създаде търсачката с нестопанска цел и с намерението да конкурира Гугъл. Но ако по-широката организация на Уикимедия завършва с превръщането й в подходяща търсачка с отворен код за цялата обществена информация, която подрежда, може би паралелното й разширяване от нещо като интернет Archive, ще бъде наистина ценен отворен Уеб Актив. В момента организацията прави допитване относно стратегиите си до общността, която се затваря днес. Допитване, в което приоритетите й и продължаващите проблеми с прозрачността при вземането на решение без съмнение ще се извадят на светло. Със сигурност това няма да го получите в Гугъл.

Обновяване: Ние стигнахме по-рано от Уикипедия и говорител вече го потвърди: „Ние нямаме планове за изграждане на нова търсачка. Нашата цел е да се подобри способността на хората да намират съдържание в Уикипедия и проектите на Уикимедия“. Тази статия е актуализирана, за да отрази факта, че именно Уики – начинанието на Джими Уелс, а не Уикимедия преди това, се е опарила, създавайки съперник на тъсачката на Гугъл. Няма никаква връзка между двете организации, като изключим Уелс.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg