Firefox Quantum

Firefox Quantum – по-бърз и по-стабилен

Mozilla наскоро пуснаха новия Firefox Quantum. От компанията посочват, че това е най-голямото обновяване от 2004 г. насам. За последните няколко години Mozilla беше губещата страна в битката с Google Chrome. При някога господстваща позиция, напоследък Firefox изпадна на едно от последните места. Пазарният му дял в момента е 9,1 % и е под IE + Edge и Safari. След като представиха новата версия Firefox Quantum се надяват да се върнат на предишната си позиция.

Два пъти по-бърз Firefox Quantum

Организацията твърди, че Firefox Quantum е два пъти по-бърз от Firefox отпреди шест месеца и е изграден с чисто нова технология, работеща с 64-битова версия, като използва 30% по-малко RAM от конкуренцията (Google Chrome). Всичко от новия потребителски интерфейс (сега с кодово име Photon) до високоскоростните компоненти (Servo) е разработено отначало. Това всъщност допринася за повече паралелизация и по-нисък товар върху графичния чип при Firefox.

Според публикация в блога си над 11 милиона реда код са променени или добавени , въпреки че не е ясно дали „променени“ включва „изтрити“ (вероятно е така). Компанията каза, че 369 бъгове, свързани с производителността са били фиксирани, заедно с 1 190 програмни грешки, свързани с потребителския опит.

Като част от фокуса върху опита и ефективността на потребителите във Firefox Quantum, Google ще се върне като търсачка по подразбиране в САЩ, Канада, Тайван и Хонконг. С повече от 60 възможни търсачки, предварително инсталирани на повече от 90 езика, Firefox има по-голям избор отколкото всеки друг браузър. Но все още не се знае колко е струвало това на компанията, тъй като през 2014 г. Mozilla сключи 5-годишен договор с Yahoo. Tърсачката трябваше да плаща по 300 милиона долара на година, за да осигурява търсенето по подразбиране в Щатите.

Нови функционалности във Firefox Quantum

Новият CSS интерпретатор Stylo дебютира във Firefox Quantum.  Това води до по-добро използване на  множеството ядра в компютрите и мобилните устройства, които са оптимизирани за ниска консумация на енергия.

Друга нова функция във Firefox Quantum е приоритизирането на определени табове. Приложението може да даде приоритет на отворения прозорец за сметка на тези във фонов режим, което се постига чрез новата архитектура с множество процеси, която беше пусната по-рано през годината.

Имайте предвид, че поради прехода от XUL към WebExtensions много от разширенията все още не работят в новата система. Въпреки, че прехода беше обявен още през 2015 година, част от тях губят своята функционалност.  Firefox Quantum е наличен за Windows, Mac и Linux, а скоро и за  Android и iOS.

Наскоро компанията обяви още една нова функционалност на браузъра. Въпросният инструмент се разработва съвместно от Mozilla и представители на „Have I Been Pwned“ – популярен портал, който електронната ви поща и ви казва дали данните ви са откраднати от хакери. Новата функция ще ви каже дали сайтът, който искате да посетите, е бил хакнат.

Новината беше потвърдена от Трой Хънт, експерт по сигурността в „Have I Been Pwned“. При посещение на съмнителен сайт, новата функция го блокира и изписва съобщение: „You Visited Hacked Site“. Потребителят сам трябва да реши дали да продължи напред или да търси информацията на друго място. Актуализацията все още е в начален стадий и може да бъде изтеглена от Github. Но за момента е налична само Developer Edition версията. Все още от компанията не са обявили кога да очакваме финалната версия.

Firefix Quantum изглежда е крачка напред за Mozilla Foundation и Firefox. Да се надяваме, че новостите ще доведат до увеличен пазарен дял и по-добра конкуренция за Chrome.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.