Facebook Container

Facebook Container – новото разширение за Firefox

Mozilla обяви миналия четвъртък Facebook Container, разширение за браузъра Firefox, което е предназначено да ограничи способността на Facebook да проследява и да събира лични данни на база другите сайтове, които посещаваме. Компанията наскоро се включи в стратегия за противодействие на натрапчивите политики на Facebook за управление на данни.

Разширението е резултат на повече от две години изследвания за разработване на поверително браузване, казаха от Mozilla. Организацията обаче ускори работата си след излизането на скандала с Cambridge Analytica.

„Създадохме Facebook Container в резултат на това, което виждаме като нарастваща нужда и потребителско търсене на инструменти, които да помогнат на потребителите да контролират своите онлайн данни“, каза Джеф Грифитс, продуктов ръководител във Firefox.

„Искахме да помогнем на потребителите ни по-добре да защитят информацията си“, каза той пред LinuxInsider.

Facebook Container ще защити активността на потребителите извън Facebook, като по този начин ще бъде по-трудно да бъдат таргетирани и да им бъдат показвани насочени реклами и съобщения. Разширението обаче няма да повлияе върху вида на достъпа до данни и дейностите по анализа, свързани с противоречията в Cambridge Analytica, казаха от организацията.

Как работи Facebook Container?

Разширението на браузъра Firefox работи, като изолира идентичността на потребителя в отделен контейнер. Mozilla не събира данни от клиентите, които го използват, а само проследява колко често разширението е инсталирано или премахнато.

Инсталирането на разширението води до премахване на Facebook „бисквитките“ и излизане от социалната мрежа. Следващият път, когато потребителят отвори Facebook, ще се зареди в син цвят, където може да навигира в сайта, както обикновено. Ако потребителят кликне върху връзка, която не е във Facebook, този сайт ще се отвори извън контейнера.

Кликването върху бутоните за споделяне на Facebook ще доведе до зареждане на раздели в контейнера. В тези случаи Facebook ще получи информация за сайтовете, чието съдържание споделят потребителите.

Mozilla предупреди, че разширението може да попречи на потребителите да влизат в други сайтове чрез Facebook. Също така вградените Facebook коментари или харесвания няма да работят извън раздела за контейнера, за да не може тази информация да бъде използвана с цел проследяване навиците на потребителите извън сайта.

Facebook Container

Разширението на Mozilla има някои полезни елементи, които могат да улеснят потребителите да избягват проследяването на Facebook, според Electronic Frontier Foundation, която миналата седмица посъветва хората да деактивират всички приложения в платформата, като променят настройките си за поверителност.

Въпреки това полезността на Facebook контейнера е ограничена, каза говорителят Карън Гюло на LinuxInsider. Той не заема мястото на специализираните блокери, които са най-добрата защита срещу усилията за проследяване и насочване на маркери.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.