Гийермо дел Торо

Защо Дел Торо ще бъде година далеч от киното?

 Причина за нуждата от почивка е най-новата му лента

Възхитителният филм „Формата на водата“ на продуцента Гийермо дел Торо получава изключително добри отзиви още на филмовия фестивал през септември, където прави своя дебют. Точно заради това във всеобща изненада се превърна информацията от миналия месец, че известният режисьор и сценарист ще се оттегли за една година от професията. В резултат Дел Торо няма да започне снимките на залагащия на силни ефекти „Фантастично пътешествие“ („Fantastic voyage“) следващата година.

От „Фокс“ вече бяха изтеглили проекта си за по-късен етап с цел да осигурят повече свободно време на Дел Торо, за да може той да присъства на награждаванията на „Формата на водата“ . И докато много фенове няма да са никак доволни, че неговата нова продукция ще се появи на екран година след предизвестената дата, то самият продуцент има сериозни доводи в защита на своето решение да си вземе почивка за момента.

Кристина Радиш (от Collider) наскоро говори с Дел Торо на пресконференцията за предстоящия втори сезон на „Ловци на тролове“ („Trollhunters“ е анимиран сериал на „Нетфликс“, който е продуциран от мексиканеца). По време на разговора той разяснява точно защо е решил да си вземе едногодишния отпуск. Ето какво казва:

„Чувствах, че „Формата на водата“ се нуждае от шест месеца концентрирано върху себе си внимание, за да намери своята конкретна аудитория и аз самият да почувствам удовлетворение от това, че като човешко същество съм успял да създам нещо, с което се гордея и което ме прави щастлив. Това ми се е случвало и преди – през 2001 година с „Гръбнакът на Дявола“, моят втори най-любим филм, в чиято направа съм участвал. По същото време обаче, работех и по „Блейд 2“. Моите три най-любими филма са „Формата на водата“, „Гръбнакът на Дявола“ и „Лабиринтът на фавна“. И докато „Гръбнакът на Дявола“ все още обикаляше света, се бях заел с пост-продуцирането на „Блейд 2“. Тези две неща обаче, аз не успях да съвместя. Бях толкова горд със създаването на своя филм, но въпреки това не можах да му се зарадвам и да прекарам максимално пълноценно времето си с него. А филмите сa като деца. Те порастват и те напускат, а след това никога не се връщат. Просто отиват в университета и никога не се обаждат пак. Така че аз искам да прекарам цялото време, което е възможно, пътувайки с „Формата на водата“.”

формата на водата

Какво да очакваме от „Формата на водата“?

Всеобщо мнение е, че това е най-добрият проект на Гийермо дел Торо и че той е един от най-добрите филми от 2017 година въобще – емоционална, романтична и вдъхваща надежда приказка, развиваща се в днешно време. Талантливият режисьор абсолютно си е заслужил правото да се наслади възможно най-много на своята лента. А това ще бъде чудесно изживяване и за него самия.

Действието във „Формата на водата“ се развива в Америка по време на Студената война. В тайната, високотехнологична лаборатория, където работи, самотната Лиза е обречена на живот в изолация. Но животът й се променя, когато тя и нейната колежка Зелда откриват класифициран експеримент.

В главните роли участват: Сали Хокинс, Майкъл Шанън, Ричард Дженкинс и Октавия Спенсър.

Дел Торо  е възхитен от собствения си филм

формата на водата

А пък ако мнението на критиците е наистина меродавно и може да служи за някаква база, то най-вероятно Дел Торо ще бъде зает до идния март с това да проправя път на „Формата на водата” до наградите „Оскар”. Не само че филмът е кандидат за номинация за най-високите филмови отличия, но и има сериозен потенциал за големи победи. Запитан какво е чувството да имаш толкова личен филм, който да е замесен в дебатите за евентуален носител на „Оскар”, Дел Торо отговаря така:

„Ще ви кажа, че „Формата на водата” е възможно най-личният филм за мен самия. Аз съм толкова горд с него, той е най-успешното ми творение. Любимият ми филм, който някога съм правил. Дори само разговорът за него сега ме кара да се чувствам наистина прекрасно. Да работиш толкова усърдно, да представиш филма, самият ти да го гледаш, а накрая той да намери своя собствена аудитория и да се свърже с нея по един прекрасен начин – това значи, че той има сърце. И то какво сърце само! Гледал съм го около 190 милиона пъти, но на три или четири места все още плача. Има и нещо повече – има една-две сцени, които не мога да опиша и предам, без да помръдна от мястото си. Не мога да гледам тези сцени, стоейки спокойно. Това е един много личен филм. Просто го обожавам. Бих го нарекъл „приказка за смутни времена”, защото той е антипод на света, в който се събуждаме всеки ден с все по-тревожни новини.”

Дано е така! Публиката отдавна тръпне в очакване да види този филм.

Каква е съдбата на „Фантастичното пътешествие“?

 

Фантастичното пътешествие

Точно преди да обяви своето оттегляне, името на Дел Торо е записано като режисьор на „Фантастичното пътешествие“ на 20th Century Fox, а продуцент е Джеймс Камерън. И означава ли тази почивка, че той вече не е режисьор на този филм? Не точно, ни казва самият Дел Торо.

„Предварително беше избрана дата от календара. Ако няма допълнителни спънки, всичко ще се случи през септември следващата година. Просто ще трябва да се подготвим наново, защото така или иначе вече се бяхме забавили. В техническо естество това е много сложен филм и трябва да се погрижа за цял куп детайли. Направили сме наистина сериозни проучвания и сме подготвили доста неща. Ала никога не мога да съм сигурен дали те ще се получат, или не. За двадесет и пет години в бранша научих това. Но ви уверявам, че все още се работи по проекта.”

Дел Торо планира премиерата на „Фантастичното пътешествие” за следващата есен, но подобно на всяка лента в процес на работа в Холивуд, никога не знаем дали всичко ще премине достатъчно гладко. Преди този момент да настъпи, сценаристът на трите филма „Хобит“ казва, че ще бъде зает с други неща, освен с управлението на проекта:

„Аз продуцирам, продуцирам, продуцирам. Нямам кой знае колко свободно време. Но пък то щеше да е още по-малко, ако продуцирах, продуцирах и управлявах проект.”

 

Кой е Гийермо дел Торо?

Кариера: Гийермо дел Торо е мексикански режисьор, продуцент, сценарист, писател и дизайнер на специални ефекти. Носител е на престижни награди, като „БАФТА“ (за най-добър чуждоезичен филм за „Лабиринтът на фавна“), „Сатурн“, „Бодил“, „Гоя“, „Хюго“, и е бил номиниран за награди „Оскар“ и „Златна палма“.  Сред най-популярните проекти с негово участие са „Хелбой“ и „Хелбой 2“ (режисьор и сценарист), „Не се плаши от тъмното“ (сценарист и продуцент), „Огненият пръстен“ (режисьор, сценарист и продуцент) и „Пурпурният връх“ (режисьор, сценарист и продуцент) и трилогията „Хобит“, на която е продуцент.

„Формата на водата” ще направи своя дебют за широката публика на 1-ви декември в Ню Йорк, на 8-и в Лос Анджелис. У нас филмът ще има специална прожекция на 17-и декември, като част от програмата на Киномания в София, а на 15-и ще бъде излъчен и в Пловдив.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Симеон Тремоанидис

Обичам да играя футбол, излизам с приятели и пиша в различни жанрове (най-вече разкази, ревюта и статии). Сред хобитата ми са игрането на бордови и ролеви игри, четенето. Киноман съм, следя активно и повече от половин дузина спортове. В момента се специализрам в областта на печатните комуникации и книгата.