магистърски програми по киберсигурност

Варненският свободен университет стартира магистърски програми по киберсигурност

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ стартира иновативни магистърски програми по киберсигурност. На специална церемония на 16 март ръководството на учебното заведение ще представи иновативни програми по киберсигурност и интелигентни системи за защита на населението. По време на събитието ще бъде обявен и проектът за създаване на Черноморска академия за сигурност.

Стартиращите програми са съвместен проект на ВСУ „Черноризец Храбър“ с Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна. Те включват също така специалисти от Израел, Русия и държави от Европейския съюз.

Събитието

Очаква се университетът ще посрещне плеяда световноизвестни експерти, учени, политици, анализатори и практици в сферата на киберсигурността и технологиите. Сред тях ще бъде Ариел Коен, който е в Топ 5 на водещите експерти по сигурността. Коен е и съветник на премиера на Израел по въпросите на сигурността.

Други гости ще бъдат Точил Нуанери – посланик и специален пратеник на президента на Централноафриканската република; проф. Йове Кекеновски – експерт по стратегически политики и сигурност, кмет на Скопие в периода 1995-1996 г. и посланик на НАТО; акад. Владимир Камбовски – специалист по международна сигурност, министър на правосъдието на Македония в периода 1998 – 1999 г. и председател на Македонската академия на науките; Денис Баринов -директор „Образование“ в „Лаборатория Касперски“, която е най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер;  акад. Стефан Воденичаров – министър на образованието и науката през 2013 г., председател на Българската академия на науките, вписан в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство през 2006 г.; чл.кор. Стефан Хаджитодоров – директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) към БАН; проф. Радослав Йошинов – директор на лаборатория по Телематика в Института по математика и информатика на БАН, създател на БИОМ (Българската изследователска и образователна мрежа).

Обучението

Магистърските програми ще се провеждат в редовна и задочна форма на обучение. Продължителността им е три семестъра за една календарна година.

Програмата предлага специализирани избираеми дисциплини в две основни направления: Data Science (за подготовка на напреднали анализатори) и HealthTech (за подготовка на хора за кариера в областта на здравната сигурност).

За целите на обучението ще се използва модерна образователна стратегия, базирана на учебни занятия, специализирани семинари, уъркшопове, симулации, казуси и практически сесии в компютърни лаборатории, обучение и самообучение.

Съдържанието на учебната програма е разработено в рамките на международните регулации, свързани със сигурността, и по-специално по Насоките за учебна програма за киберсигурността CSEC 2018.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.