суперкомпютърен център

България има амбиция да се превърне в суперкомпютърен център в Източна Европа

България има амбиция да се превърне в суперкомпютърен център в Източна Европа и може да бъде партньор на Армения в проекти за високоскоростна свързаност. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Тази седмица той се срещна с арменския си колега Акоб Аршакян. Разговорът бе част от програмата на Осмото заседание на българо-арменската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество в Ереван, която е ръководена от Желязков.

„Като външна граница на Европейския съюз, за България е важно да поддържа добри съседски отношения, особено в рамките на инициативата Източно партньорство. Затова темата за свързаността е много актуална не само в транспорта, но и в комуникациите“, каза още българският министър.

Амбиции

Нашата страна може да окаже съдействие на Армения при участието й като асоциирана държава в програмата на ЕС Хоризонт 2020. Росен Желязков посочи, че се подготвя и нова рамкова програма. По нея са предвидени 100 млрд. евро за проекти в информационните технологии и съобщенията.

Двамата министри подчертаха, че е необходимо да се установи партньорство между националните центрове по киберсигурност.

„По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз подехме инициатива за по-добра свързаност на Западните Балкани. Бяха подписани двустранни споразумения за намаляване цените на едро за международен роуминг. Това е работещ модел, който може да се използва с организацията на Източното партньорство, както и на двустранна основа“, заяви по време на срещата министър Желязков.

Той добави още, че е необходимо активизиране на сътрудничеството във всички сфери между България и Армения. Министър Желязков припомни, че е изпратена покана до арменската страна за участие в кръгла маса по въпросите на транспортната свързаност на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Тя ще се проведе в средата на май във Варна.

Сред обсъдените проекти са мултимодалните коридори Черно море-Персийски залив. Предстои 4-та среща по тези въпроси в иранската столица Техеран.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.