Electro Mobility Expo 2018

За 6 лв. до морето, или акцентите от Electro Mobility Expo 2018

„Като граждани на най-бедната държава в Европа, няма причина да не искаме да ходим за 6 лв. до морето, да харчим по-малко за гориво и да пестим от лекарства, поне от такива за респираторни заболявания“. С тези думи Арман Бабикян откри изложението Electro Mobility Expo 2018, което се провежда от 13-и до 16-и септември. Мястото е Sofia Ring Mall.

Воля за развитие

При откриването на събитието заместник-министърът на икономиката Николай Кънчев /изтъкна желанието на правителството да подкрепи навлизането на електрическия транспорт в България чрез схеми за съфинансиране на различни проекти и данъчни облекчения за шофьорите.

Председателят на една от двете браншови организации – Индустриален клъстер „Електромобили (ИКЕМ)“ – Илия Левков, който беше и модератор на откриващата конференция, похвали амбицията за популяризирането на този тип придвижване у нас. По неговите думи, докато нашите съседи плахо стъпват на пазара, в България вече се отчита ръст на броя електромобили. Дори са налични и някои български разработки, достойни за аплодисменти.

Левков отбеляза още, че се предприемат и много образователни инициативи за подготвянето на различни видове специалисти. Именно те ще спомогнат за започване на производството у нас.

По думите на Ирена Пенчева, председател на Националния доверителен екофонд, вече се финансират и проекти за превозни средства с хибридни двигатели, като се подпомага държавната инициатива за намаляване на въглеродния отпечатък в природата и предотвратяването на изменението на климата.

Според Стефан Спасов от Spark и Eldrive българският шофьор малко по малко проявява желание за смяна на транспортния модел. Но все още върлува масова неосведоменост за преките и косвени ползи от пътуването с електрически автомобили. Той смята, че правителството трябва да окаже по-засилена подкрепа в промяната на това мислене и популяризирането на екологичното шофиране. А Александър Костадинов от Moto-Pfohe Group казва, че сравнително малкият брой на електромобили в Европа означава само, че има широко поле за растеж. По думите му тепърва се очаква истински бум. Той също посочи нуждата от законодателни стимули като данъчни облекчения и други.

Експертите бяха категорични, че макар една такава кола да е скъпа като първоначален разход, за много кратко време, в период от 4-5 години, тя напълно се изплаща на собственика си в много аспекти.

Модели

На изложението могат да се видят някои от най-популярните модели електромобили на Tesla, Jaguar, Nissan и други. Там можете да видите и българския болид, разработен от студенти от Технически университет – София.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.