Дмитрий Глуховски

Влиянието на Дмитрий Глуховски върху компютърните игри

Повечето от вас (и от нас) свързват компютърните игри с удоволствие, технологии, ретро и модерност. Те могат да бъдат хоби, част от живота ни или пък дори професия. Компютърните и конзолните игри са от сравнително скоро в живота и бита на хората – има-няма половин век. Но всъщност този феномен има общо и с едно друго велико човешко изобретение – печатната книга!

Игровата теория и литературата

Много от любимите ни игрови заглавия са вдъхновени от известни класически автори, книги, писан и неписан фолклор, митология и прочие. Не един и двама велики геймдизайнери са стъпвали на раменете на литературни гиганти в процеса на създаване на шедьоври. Примери за такива са Ken Levine и Bioshock, Blizzard и StarCraft сериите, игрите с Batman и митоса на Lovecraft. Ние, от гейминг екипа на Technology.bg, се заехме с нелеката задача да започнем серия от статии, проследяващи велики за времето си писатели и техния принос към световната (отминала и съвременна) гейминдустрия. Може да прочетете първата и втората ни статии, разглеждащи влиянието на Робърт Хайнлайн и Джон Р. Р. Толкин – бащите на научната фантастика и съвременното фентъзи – върху компютърните игри. А сега е ред на младия и талантив съвременен руски автор – Дмитрий Глуховски.

Дмитрий Глуховски – творчество и живот

Снимка от официалния сайт на автора - www.glukhovsky.ru
Снимка от официалния сайт на автора – www.glukhovsky.ru

Дмитрий Глуховски е роден на 12 юни 1979 г. в Москва. Автор е на книгите „Метро 2033“, „Метро 2034“, „Метро 2035“, „Бъдеще“, „Здрач“ и „Разкази за родината“. Освен това е радиоводещ, колумист и военен кореспондент. Направил е първото в света пряко предаване от Северния полюс през 2007 г.

Глуховски израства в семейство на журналисти. Завършва училище с усилено изучаване на френски език и след това четири години и половина изучава журналистика и международни отношения в Израел. От 2002 г. до 2005 г. е работил в телевизионния канал EuroNews в Лион, Франция. След това се връща в Русия и започва работа в току-що създадения телеканал Russia Today. За три години работа там е обиколил половината свят, влиза в „кремълския пул“, бил е на космодрума „Байконур“, в отчуждената зона около АЕЦ Чернобил и на Северния полюс.

Сътрудничил е на Deutsche Welle и на британския телеканал Sky News. Докато е военен кореспондент в град Кирият-Шмон в Северен Израел, върху който се стоварват 80% от ударите на „Хисбула“, колегите му го смятат за шпионин, защото освен родния си език владее още английски, френски, немски, иврит и испански. От 2007 г. до 2009 г. работи в радио „Маяк“. В момента е колумист на изданията „Сноб“ и GQ. Няколко пъти в месеца го викат като експерт в радио „Эхо Москвы“.

Глуховски е женен и има дъщеря Емилия, родена през 2011 г.

Серията „Метро“

Първото издание на "Метро 2033" от издателство Эксмо
Първото издание на „Метро 2033“ от издателство „Эксмо“

Първия си роман, „Метро 2033“, Глуховски замисля още в последните класове в гимназията и започва да пише в първите курсове на университета. Първата версия на книгата била готова през 2002 г. След като получил отказ от всички издателства, на които пратил ръкописа, Глуховски публикувал книгата безплатно в интернет, на специално създаден сайт. През 2002 г. това било изключително новаторско решение. През 2005 година книгата е публикувана от издателство „Эксмо“, а през 2007 г. от „Популярная литература“. Сега я издава издателство „АСТ“. Книгата става един от руските световни бестселъри, публикувани на 37 езика в общ тираж от над един милион екземпляра. „Метро 2033“ става основа на три видеоигри, по нея има бордова игра, а правата за филмиране са купени от студиото Metro-Goldwyn-Mayer.

Изданието на романа "Бъдеще" на български
Изданието на романа „Бъдеще“ на български

Следващите му книги – „Сумрак“ (2007), „Метро 2034“ (2009), „Разкази за родината“, (2010), „Бъдеще“ (2013) и „Метро 2035“ (2015) също стават бестселъри и са преведени на много европейски и азиатски езици (включително български). Най-новият му роман е „Текст“, публикуван три дни след рождения му ден миналата година. Очаква се скоро да излязат и графичните му романи – „Пост“ и „Падаща звезда“.

В България книгите на Глуховски се издават от издателство „Сиела“. Освен това серията „Метро“ е послужила за вдъхновение на Гадината Проклета (Радомир Мирчев) и компания за създаването на настолната игра Bright Future.

Заветът на Глуховски

В бордовата игра по „Метро 2033“ всеки играч поема контрола над една от фракциите в метрото. За да спечели, той трябва да натрупа 10 победни точки. Точките идват от контрола над станции (всяка станция носи една точка) или изпълняване на различни куестове. Играчът разполага с армия и герой, а другите части от механиката включват събиране на ресурси, гласуване на нови закони и отблъскване на атаки на мутанти.

В Bright Future действието отново се развива в подземните тунели на метрото, но този път на родна почва – под днешна София. Играта е ролева, т.е. всеки играч може да играе само с един герой, а състезанието е за това кой пръв ще открие бункера под бившия партиен дом, пълен с храна, чиста вода и филтри за въздух, както и правилната цифрова комбинация за влизане в него.

Гадината Проклета с кирка, намерена в изоставен бункер в кв. Лозенец, София.
Гадината Проклета с кирка, намерена в изоставен бункер в кв. Лозенец, София.

Героите могат да избират между различни тунели, в които има поселища, постове (човешки или мутантски) или аномалии. Освен това нищо не им пречи да се сбият помежду си в тунелите. Играта има и кооперативен мод, в който всички играчи заедно трябва да спасят популацията в метрото от разрастваща се епидемия. За целите на разработването на Bright Future Гадината и неговият екип около година обикаляха софийските подземия и бункери. Мисля, че усилията им са си стрували.

Дмитрий Глуховски и компютърните игри

Глуховски не е като предишните двама класици от нашата поредица. Той е в апогея на творческия си живот и продължава да твори и създава качествена фантастика. За разлика от Толкин или Хайнлайн, Дмитрий Глуховски е директен вдъхновител на доста по-малко на брой компютърни игри. За сметка на това тези игри са дирекно и безапелационно последствие от книгите му.

Говорим, разбира се, за серията Metro. Започваме с „Metro 2033“, продължаваме с „Metro: Last Light“ и завършваме с общ подобрен римейк на двете – „Metro Redux“. Тази епична поредица поставя Глуховски в нашия каталог на литературните автори, повлияли на гейм индустрията. Игрите чудесно пресъздават атмосферата на постапокалиптичния свят на книгите му, докато вкарват и немалко оригинални и интересни шутър-елементи. Влизате в ролята на младия Артьом и започвате да громите мутанти и бандити. Метро серията може би е най-близо до титлата „духовен наследник“ на Fallout сериите.

Всъщност това не е всичко, което можем да очакваме от Глуховски в сферата на компютърните игри (индиректно, разбира се). Тепърва се очаква и трета част от поредицата игри за московското метро – Metro Exodus, където вече ще се насладим на дивите красоти на руската тундра, както и огромни, отворени пространства тип Far Cry! Насладете се на детайлите от видеото:

На добър път, Глуховски!

Със сигурност всички тези добри попадения няма да секнат скоро, тъй като очакваме още много творчески прояви от Дмитрий Глуховски. Всеки геймър, докоснал се до различното метро в руските руини след апокалиптична война, трябва да бъде благодарен и радостен, че в днешно време е свидетел на подобни синергии между литература и компютърни игри. Не винаги в наши дни се наблюдават такива директни последствия за гейм индустрията от творчеството на съвременен автор! Да си пожелаем повече книги от Глуховски в идните години, както и повече игри, успешно вдъхновени от тях.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.