Dark Universe

„Dark Universe“ – ново начало или очакван край?

Ако кажем, че на „Юнивърсъл“ не им върви с тяхната „Dark Universe“, ще бъде прекалено меко казано. Лошите новини през последните месеци, след катастрофалната премиера на Мумията, не спират да валят и ето, че дойде превратната точка – ново начало. Поне така звучи на пръв поглед. А може дори да бъде край.

Припомняме ви, че „Dark Universe“ трябваше да обедини и вдъхне живот на някои от най-иконичните чудовища на студиото от началото на миналия век. Те включваха създания като Дракула, чудовището на Франкещайн, Мумията, Фантома от операта, Невидимия човек, създанието от Черната лагуна и други. „Юнивърсъл“ вече два пъти опитваха преди това с Човекът-вълк“ на Джо Джонстън от 2010 и „Dracula Untold“ на Гари Шор от 2014 година. И двата опита бяха бокс офис провали.

Най-новата новина, която дойде от THR, е, че основните “архитекти” на франчайза са напуснали потъващия кораб. Алекс Къртзман и Крис Морган, които трябваше да се погрижат за всички бъдещи филми от новата мрачна вселена на „Юнивърсъл“, вече не са част от екипа. Едва ли това е чак такава изненада, имайки се предвид разочарованието, което беше “Мумията”. Това обаче поставя под въпрос бъдещето на всички следващи заглавия.

Все пак подобен ход, макар и леко изненадващ, донякъде беше очакван. Само преди месец студиото спря подготовката за снимките на втория филм – “Булката на Франкенщайн”, в Лондон. Анджелина Джоли, която трябваше да се превъплъти в главната роля, вече не е спрягана. Режисьорът Бил Кондън обаче все още е част от проекта. За съжаление, всичко останало е обвито в мъгла и първоначално обявената премиерна дата вече не е актуална.

Дали това е краят на „Dark Universe“?

Според Питър Крамър от “Юнивърсъл” – твърдо не. По негови думи те са научили много уроци по време на креативния процес и разглеждат заглавията като уникални деца на своите режисьори, всеки със своята специфична визия. Студиото не иска да избързва с обявяване на крайни дати. Целта е филмите да имат наистина завършен вид, преди да може да се говори за премиера.

Честно казано, не звучи особено убедително. От друга страна е хубаво, че все още не са се отказали от идеята, въпреки спънките по пътя. Лично на нас най-много ни харесва следното изказване на Крамър, с което той завършва своя коментар:

“Няма начин да се откажем от тази вселена. Това е наследството на Юнивърсъл!”

Надежда все още има, просто трябва да се намери правилният подход. Студиото все още обмисля следващия си ход. Вариант е дори франчайзът да се даде на високопрофилни продуценти, които да вдъхнат чисто нов живот. Явно времето ще покаже какво крие бъдещето за „Dark Universe“.

Dark Universe

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!