Човекът вълк

Човекът вълк

Отново е сряда и отново е време за поредицата ни Хорър икони, част от рубриката Герои. В тази, последна за момента седмица, ще ви запознаем с едно от по-малко известните създания на „Юнивърсъл„, а именно Човекът вълк. Той няма славата на Дракула или чудовището на Франкенщайн, но е не по-малка и важна част от митологията на старата „Universal Monsters“ вселена, която започва чисто нов живот под името „Dark Universe„.

Кой е Човекът вълк?

Човекът вълк стартира своята “кариера” през 1941 година под режисурата на Джордж Уогнър. Изпълнението на Лон Чейни Джуниър е пример за това как един върколак трябва да се държи. Благодарение на него образът на това митологично създание си спечелва комерсиален успех. Реално първата поява на ликантропи е шест години по-рано, във филма „Werewolf of London“. Главният актьор Хенри Хъл обаче не е искал да прекарва часове с гримьорите и образът е много по-човекоподобен. „The Wolf Man“ е доста по-смел в това отношение и си спечелва нужното внимание. Не само, че има силен успех сред публиката, но печели много и в бокс офиса.

Странното в случая е, че „Юнивърсъл“ никога не правят директно продължение на своя хит. Персонажът на Лари Талбът обаче се появява в цели четири различни филма на студиото, в което го изправят срещу други известни чудовища (основно Дракула и Франкенщайн). За примери могат да се посочат: “Frankenstein Meets the Wolf Man” (в който Талбът се опитва да намери лекарство за своята “болест” и да се спаси веднъж завинаги от проклятието), “House of Frankenstein”, “House of Dracula” и “Abbott and Costello Meet Frankenstein”, в който Човекът вълк е дори положителен персонаж.

Човекът вълк през двадесет и първи век

За съжаление обаче с това се изчерпва появата на този образ през двадесети век, поне директната такава. Все пак той служи като вдъхновение на множество филми, в това число класики като “An American Werewolf in London” и “The Howling”. Името на Лари Талбът се използва от не един или двама известни автори като Нийл Геймън и Роджър Зелазни. Появява се и в огромно количество комикси, текстове на песни и игри.

Все пак Човекът вълк не е забравен и през 2010 година се снима римейк на оригиналния филм. Историята обаче е доста променена и изпълнена с много повече обрати и драматизъм. Бенисио Дел Торо и Антъни Хопкинс изпълняват главните роли.  Филмът е чудесен пример за качествен ужас в добрата стара вселена на „Юнивърсъл“. Явно обаче не са много хората на това мнение. За съжаление лентата не се харесва нито на критици, нито на фенове и претърпява голям финансов провал в бокс офиса. Това отказва студиото от бъдещи продължения и зачеркват този свой неуспешен опит. 

С премиерата на Мумията след няколко дни и стартът на новата „Dark Universe“, шансовете Лари Талбът да се завърне са повече от огромни. Все още няма информация дали и под каква форма персонажът ще бъде включен в историята, но той е неделима част от нея и е просто въпрос на време. Екшън ориентираната страна на новите версии малко ни притеснява, но на този етап няма какво да коментираме. Ще почакаме и ще видим. Със сигурност Човекът вълк предстои да намери своето място в нашите новини.

За финал ви оставяме с трейлър на оригиналната класика от 1941 година и драматичното изпълнение на Лон Чейни Джуниър:

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Димитър Копарански

The oldest and strongest emotion of mankind is fear, and the oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown. So... fear me since you don't know me!