bitcoin

Bitcoin отново с нов рекорд

Bitcoin внезапно се отправи към още един връх. Цената на криптовалутата стигна 18,000 долара на борсата Bitstamp в петък. Ръстът е от 9% само за един ден. Нарастват предупрежденията за инвестиране в „спекулативния балон“.

Покачването на цените на криптовалутата – повече от 1,700% от началото на годината – предизвика притеснения, че пазарът е балон, който може да се спука грандиозно.

Цената на Bitcoin се е повишила с 80% само през декември. Което го прави най-високото покачване в проценти за месец, от декември 2013 г. насам.

Докато цената на Bitcoin се увеличи с 20% от понеделник, търговията е малко по-спокойна от динамиката на цените, която пазарът е видял през последните седмици, като волатилността е по-ниска от старта на фючърсите от Cboe Global Markets в неделя.

Наблюдателите на пазарите заявиха, че цената на Bitcoin се вдига след пускането на конкурентните фючърсни договори на CME Group в неделя.

„Надеждата е, че фючърсите дават сигнал за отключването на институционалните пари в дигиталната сфера и че ще има бързо нарастване на търсенето и ратифициране на технологията“, казва Чарлс Хайтър, основател на уеб сайта Cryptocompare.

Но извън пазара на криптовалути, притесненията продължават да растат, заради количествата пари, които се „изливат“ в пространството.

Според проучване на университетите в Англия Ръскин, Тринити Колидж (в Дъблин) и Дъблин Сити, публикувано в петък, биткойните могат да станат реална заплаха за финансовата стабилност на традиционните валути и пазари.

Лариса Яровая, един от авторите на доклада и преподавател в университета Ръскин, каза: „Нашите доказателства показват, че цената на Bitcoin е изкуствено напомпана от спекулативни инвестиции, поставяйки я в балон. Въпреки че криптовалутата не е регулирана от правителствата, би могла да окаже влияние върху традиционните пазари поради взаимосвързаността на пазарите на криптираща валута с други финансови активи“.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.