Първият бионичен бъбрек може да замени диализата само след 2 години

Не винаги природните средства могат да бъдат достатъчно полезни за здравословното ни състояние, независимо от това колко ефективни са те. Понякога при тежки заболявания, като например при бъбречна диализа, могат да помогнат само медицинските технологии. Без диализа пациентът може да не оцелее и това, което прави страданието на болните още по-тежко, е дългият списък с чакащи за трансплантации. Това може да се промени благодарение на първия в света бионичен бъбрек.

Изобретението е на екип учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Ето как действа то.

Той може да бъде присаден чрез обща операция

Първият бионичен бъбрек в света може да бъде вкаран в тялото чрез обща хирургическа процедура и е доказано, че работи ефективно. Това се оказва перфектната замяна на увреден бъбрек. Бионичният орган се състои от няколко микрочипа, които се задвижват от сърцето. Той филтрира токсините от кръвта по същия начин като естествения.

Членовете на изследователския екип Шуво Рой от Калифорнийския университет, заедно с неврологът и доцент по медицина Уилям Х. Файсъл от Медицинския център на университета „Вандербилт„, са уверени – изобретението дава надежда за милионите, страдащи от бъбречна недостатъчност.

бионичен бъбрек

Технологията зад устройството

Основната технология зад биологичния бъбрек е микрочип, направен от силициеви наночастици. Той е доста подобен на микроелектрониката, използвана в компютрите. Микрочиповете са достъпни и действат като добри филтри. Всяко устройство ще има около 15 микрочипа, изградени на слоеве, и ще действат като скеле, поддържащо живи бъбречни клетки, които ще растат във и около филтрите. Тези клетки ще имитират активността на живия бъбрек.

Основното предизвикателство на процедурата е да се изтласка кръвта през устройството, без съсирване или увреждане. Биомедицинският инженер Аманда Бъкс в момента използва динамиката на течностите, за да провери дали някоя област на устройството няма да причини съсирване или да попречи на кръвообращението.

Нулев фактор на отхвърляне

Най-удивителният аспект на бионичния бъбрек е предимството, което притежава над органа от донор. Факторът на отхвърляне е нулев.

Проектът е финансиран през 2015 година със субсидия от 6 млн. долара от Националния институт по здравеопазване, и се движи изключително добре. Успехът на прототипа на бионичния бъбрек означава, че учените ще се опитат да направят всичко възможно, за да преминат към човешки тестове по-късно тази година.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.