Барселона - Столицата на мобилните технологии

Барселона става „умен“ град с Internet of Things технологии

Управата на Барселона представи иновативната си програма за превръщането на каталунската столица в „умен“ град в рамките на провелия се преди дни Световен мобилен конгрес. Припомняме, че събитието, на което присъства и журналист на Technology.bg, събра над 100 000 представители на телеком индустрията в испанския град преди броени дни.

Инициативата d-LAB Mobile World Capital Barcelona ще използва редица мобилни технологии сред които Internet of Things, Big Data и др. Проектът се осъществява в партньорство с френския телеком оператор Orange, Световната GSM асоциация (GSMA), която организира технологичния форум, както и други организации.

В рамките на проекта се използват решения за обработка на големи масиви от данни, както и разнообразни сензори, чрез които се анализират туристическите потоци в града. Това от своя страна позволява на градската управа да добие много по-добра представа за динамиката и придвижването на посетителите. Барселона е една от най-посещаваните европейски туристически дестинации, с огромен брой забележителности, фестивали и конференции.

Пилотният проект стартира през миналия ноември, а по време на мобилния конгрес ръководителят на програмата Барбара Валеспин представи напредъка през последните месеци.

В рамките на пилотния проект е осъществено събиране на информация за поведението на туристите посетили известната катедрала Саграда Фамилия, създадена от Гауди, която е сред най-интересните забележителности на Барселона.

Над 50% от туристите остават в региона около катедралата по-малко от 40 минути, а едва 20% влизат в самата сграда, става ясно от пилотния проект, благодарение на използването на Internet of Things технологии. Установено е също, че най-много посетители има в периода между 10 и 12 часа.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)