Юпитер Луни

Загадъчните луни на Юпитер

Знаете ли, че…

Четирите най-големи луни на Юпитер се наричат Европа, Ганимед, Калисто и Йо. Първите спътници на Юпитер са открити още през 1610 г от Галилей.

Ганимед е най-големият спътник в Слънчевата система, с радиус по-голям от този на Меркурий (но със значително по-малка маса) и от Плутон. Открит е на 11 януари 1609 г. от Галилео Галилей и носи името на най-красивия между смъртните – син на троянския цар Трос и нимфата Калироя от древногръцката митология. Името е предложено от Симон Мариус скоро след откриването му, но то не навлиза в широка употреба до началото на 20 век. Преди това Ганимед е наричан Юпитер 3 или третият спътник на Юпитер. Мариус предлага имената и на останалите 3 луни.

Калисто е вторият по големина естествен спътник на Юпитер и третият в Слънчевата система. Открит е през 1610 г. от Галилео Галилей и носи името на любовницата на бога Зевс от древногръцката митология Калисто. Преди средата на 2о-ти век Калисто е наричан Юпитер 4 или четвъртият спътник на Юпитер.

Йо е най-вътрешният от четирите Галилееви спътници на Юпитер и един от най-големите спътници в Слънчевата система с диаметър от около 3500 km. Открит е от Галилео Галилей през 1610 г. и е наречен на героиня от древногръцката митология, една от многобройните любовници на Зевс (Юпитер в римската митология). Преди средата на 20-ти век Йо е наричан Юпитер 1 или просто първият спътник на Юпитер.

Европа е четвъртият по големина естествен спътник на Юпитер и най-малкият от четирите галилееви луни. Носи името на Европа, една от многото любовници на бога от древногръцката митология Зевс. До средата на 20-ти век Европа е била известна под името Юпитер 2 или вторият спътник на Юпитер.

Свали като Wallpaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg