Начало / Технологии / Бизнес / MWC 2017: Телеком секторът трябва да се бори с бедността
Телеком сектора ще се борят с бедността, основно изображение

MWC 2017: Телеком секторът трябва да се бори с бедността

Телеком секторът може да играе ключова роля за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие (т.нар. SDG – Sustainable Development Goals) и трябва да бъде мотивиран да работи в тази област.

Това беше основното послание, което отправи Грета Бул, изпълнителен директор на Изследователския център за борба с бедността CGAP, към аудиторията на Световния мобилен конгрес. Мобилното шоу, което се провежда в момента в Барселона, традиционно събира представители на телекомуникационните оператори, доставчици на мрежово оборудване и крайни устройства, както и разработчици на приложения от целия свят.

Пред ръководителите на някои от най-големите телекомуникационни компании Грета Бул обясни, че мобилният сектор може да достави на жителите на най-бедните региони на планетата алтернативни възможности за разплащане, като мобилни платежни услуги и микрофинансиране. Самата CGAP предлага микрофинансиране от 20 години, но не е постигнала ръст по начина, по който го направиха дигиталните финансови технологии, добави тя.

Fintech услугите се превръщат в ключов инструмент за борба с бедността в редица региони на планетата, в които липсва добре развита банкова инфраструктура, но има мобилно покритие. Това включва редица страни от Африка, Близкия Изток, Азия и Латинска Америка.

Затова и телеком индустрията е в позиция да помогне за т.нар. „финансово включване“ на огромен брой хора, стана ясно на събитието, на което присъства и кореспондентът на Technology.bg Александър Александров. Мениджърката на CGAP добави също, че освен значимия социален ефект, това би могло да създаде за операторите и нови източници на приходи.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)