AMD Ryzen 9 3950X и Threadripper

AMD Ryzen 9 3950X и Threadripper трето поколение – забавени

Видяхме първите процесори на AMD с новото Zen 2 ядро (трето поколение на Zen архитектурата) още през юли. При пускането им на пазара, AMD обещаха да видим 16-ядреното им предложение за масовия пазар – Ryzen 9 3950X, през септември, но това няма да се случи. Макар да нямаше ясна дата и за пускането на Threaripper процесори от трето поколение, днес имаме яснота и за двата продукта. AMD Ryzen 9 3950X и Threadripper трето поколение ще бъдат забавени до ноември. Четете надолу, за да разберете защо.

AMD Ryzen 9 3950X и Threadripper – звездите на Zen 2

AMD Ryzen 9 3950X и Threadripper
Източник: amd.com

Ryzen 9 3900X се радва на огромен успех – 12 ядра с 24 нишки, 4.6GHz максимална честота и кеш за всичките ви приятели… Плюс съвместимост с вече 3-годишния сокет AM4. Но всички ентусиасти са наточили зъби и чакат 16-ядреното чудовище – Ryzen 9 3950X. Червеният отбор обещава по-висока честота, още повече кеш и съответно – най-големия брой ядра, виждани някога, в мейнстрийм цокъл с предстоящия си флагшип процесор – 3950X. Първоначално обявен за пускане на пазара през септември, по последни данни компанията ще се забави до ноември. Може би не е толкова лошо всъщност, защото по същото време ще очакваме и Threadripper трето поколение.

Threadripper е серията на AMD, целяща сякаш пълното унижение на Intel. Имайки предвид огромния напредък на Zen 2, със сигурност няма ентусиаст на лицето на планетата, който да не е проявил интерес към възможност за 24 или 32 ядра с двойно повече нишки и достатъчно кеш памет да си направите сандвич с него. От изтекли тестове, третото поколение Threadripper с 32 Zen 2 ядра може да си подсвирква, чакайки чиповете от второто поколение да го настигнат. Говорим за чипове от последователни поколения и разлики в полза на новото до 70%! Ако това не ви подклажда апетита за PC хардуер, не знаем какво може, честно казано, и не искаме да си играем повече заедно.

На какво се дължи забавянето?

Много хора биха обвинили Apple. И може би не биха сгрешили. Apple и AMD използват един и същ производител за 7-нанометровите си чипове – TSMC. Apple съвсем скоро обявиха новата си линия смартфони – iPhone 11. Нищо чудно при голямо търсене TSMC да са под неминуемо по-високо напрежение в производството на 7-нанометрова технология.

Оставяйки непотвърдените слухове и конспиративни теории настрана, забавянето не би следвало да бъде учудващо изобщо. AMD имаше проблеми с изпълнението на поръчки за 12-ядрените модели – защо 16-ядрените да се окажат по-различни? Не забравяйте, че все пак става дума за абсолютно нова литография, която пазарът никога досега не е виждал. Със сигурност никой не е очаквал подобен взрив от търсене на нова процесорна технология с недоказан производствен процес особено ако той не идва от настоящия лидер на пазара – Intel.

Всъщност в какво точно са лидери в момента синият отбор освен в продажби? AMD са напред с производствена технология, с енергийна ефикасност, с брой ядра, с продължителност на жизнения цикъл на цокъла си… Как мислите? Има ли значение всичко това, или е важен само крайният резултат – кой е продал повече? Ще се радваме да чуем какво мислите долу в коментарите или в Технологичното общество на България!

 

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.