Алекса

Все по-малко родители кръщават децата си Алекса заради Amazon

Все по-малко родители кръщават бебетата си от женски пол Алекса заради продукта на Amazon Echo, отчита националната статистика в САЩ. От 2015 г., когато Amazon представи интелигентния си домашен помощник на Echo, честотата на новородените момичета с това име чувствително се е понижила, съобщава Recode.

През 2015 г. според Recode 6 050 бебета са били кръстени Алекса. Според статистиката на администрацията за социално осигуряване, анализирана от Филип Коен, професор по социология в университета в Мериленд, 33% по-малко родители, или скромните 3 883, са нарекли своите деца по този начин през 2017 г.

Вдъхновение

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос неотдавна разказа на света как е избрано името на гласовия асистент. Той сподели това през 2016 г. по време на публично интервю на конференцията на Transformers of Washington Post, припомня USA Today.

Безос каза, че той и неговите приятели от основното училище се престрували, че са герои от „Стар Трек“. Говорещи компютри, наричани Алекса в епизодите, били вдъхновение за предприемача, когато трябвало да избере име за гласовия асистент.

Amazon стартира продукта си през 2015 г. Той бе последван от Echo Tap, Echo Dot, Echo Show, Fire TV Stick с Alexa и Fire Tablets с Alexa. Сега безкраен набор от устройства, поддържащи Alexa, се конкурират в непрекъснато състезание с високи залози. И в свят, в който все повече хора се обръщат към телевизорите, часовниците, телефоните и други предмети около себе си като свои помощници, родителите са по-малко склонни да използват името за бебетата си.

Гласовият асистент на Apple Сири, който е достъпен за айфоните от 2011 г. насам, имаше подобен ефект. Все пак броят на момичетата, наричани така, беше доста по-малък. През 2013 г. например общо 120 бебета бяха кръстени Сири. Коен установил, че само 20 новородени са записани с това име през 2017 г.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.