Смарт контактът Tenda Beli SP9 – ревю и впечатления

Смарт контактите са добре познати и широко употребявани устройства сред IoT и Smart Home ориентираните потребители от 4-5 години насам. И все пак доста от обикновените потребители не знаят за тях или не ги предпочитат, защото нямат достатъчно информация, а същевременно с течение на годините тези устройства станаха много по-достъпни и широко разпространени, както логистично така и ценово погледнато. Днес ще се опитаме да внесем малко повече яснота за това що е смарт контакт (в лицето на Tenda Beli SP9), какви са неговите възможности и как се използва от нашите приятели в Технологичното общество на България. Без да се бавим повече, ето и нашите 5/10/20/50 стотинки по въпроса.

Tenda Beli SP9 – Описание и характеристики

Описанието на продукта горе долу се изчерпва с неговото наименование. Смарт контактът представлява устройство, което можете да включите в електрическата мрежа и да контролирате подаването на ел. захранване към включените в него един или повече (чрез разклонител) уреди. Контролът на подаване на ел захранване става отдалечено чрез приложението Tenda Beli (имате нужда от Интернет свързаност). Приложението на този тип функционалност реално бива ограничено единствено от Вашата фантазия (и чисто физическите ограничения за натоварване на устройството), но ако имате нужда от конкретни идеи – не спирайте да четете. Пo-надолу ще намерите интересни решения.

Встрани от основното предимство на смарт контакта, Тenda Beli SP9 предлага и още няколко интересни функционалности, основната измежду които е измерването и записването на изразходваната от Вашите продукти консумация на енергия. В зависимост от това, колко дълго е бил включен смарт контактът, можете да проверите статистика за изразходваната ел. енергия на дневна, седмична, месечна и годишна база. Можете също така и да настройвате на дневна и седмична база кога да се включват и изключват свързаните към контакта устройства.

Опцията „away“ пък Ви позволява да зададете начало и край на времеви период, в който няма да бъдете на обекта. Докато трае този период смарт контактът ще включва и изключва свързаните устройства (най-логично в случая – осветителни тела), като по този начин можете да имитирате присъствие и по този начин да осуетите евентуален опит за грабеж например.

Ето и пълните характеристики на Tenda Beli SP9

Мрежово свързване:

 • Протоколи:  IEEE 802.12b/g/n
 • Тип безжично свързване:  2.4GHz,1T1R (Обърнете внимание, че няма възможност за 5GHz свързаност)
 • Системни изисквания: Android 5.0 или по-нова версия, iOS 10.0 или по-нова версия

General

 • Сертификати: CE, EAC, RoHS
 • Съдържание на опаковката: 1бр Смарт контакт с безжично свързване Tenda Beli SP9, Кратко ръководство за инсталация и употреба,
 • Работна среда: Оперативна температура: 0 ºC ~ 40 ºC,  Влажност на въздуха: 5%~90%,
 • Размери: 99 x 64 x 63мм
 • Материал: Пластмаса
 • Бутони: Power и Reset
 • LED индикатор: Power LED

Условия и параметри за работа:

 • Входящо напрежение: 100 – 240VAC
 • Изходящо напрежение: 100 – 240VAC
 • Максимално натоварване: 16A
 • Максимална консумация на енергия: 3.68KW

Tenda Beli SP9 - Препоръчани устройства за употреба

Предназначение и възможности

Според производителите от Tenda основното предназначение на смарт контакта би следвало да бъде за малко на брой електрически уреди с невисока консумация на енергия. Видно от изображението по-горе такива биват помпи за аквариуми, настолни лампи, коледни лампички, обезвлажнители, вентилатори, кафе машини и подобни. Истината обаче е, че Tenda Beli SP9 може много повече. Само от нашите тестове стана ясно, че без никакъв проблем можем да навържем две работни станции с три монитора, принтер, колонки и още 2-3 устройства в един разклонител, който пък да ни отведе в Смарт контакта, като при сериозно натоварване на машините успяхме да постигнем едва половината от максималните му работни стойности.

Отделен момент е, че е супер полезно да следим каква консумация употребяват устройствата на месечна база. Ако разполагате със сервиз на техника например, пък можете да измервате консумацията на повредени устройства. Всичко под или над очакваната консумация може да се счита като проблем и да води към определен тип ремонти.

Както може би сте видяли от характеристиките на продукта, (струва си да повторим) смарт контактът може да издържи до натоварване от 3.6 киловата и общо до 16 ампера напрежение. Това спокойно означава, че можете да навържете зад него каквото си поискате, стига то да не надвишава тези стойности. В началото на този материал също споменахме, че почерпихме идеи за употреба от нашите приятели в Технологичното общество на България, а сега дойде моментът да ги споделим и с Вас. Ето и някои от тях:

 • Отдалечено пускане и спиране на климатици. 
  Представете си, че имате вила някъде в планината и през зимата прекарвате по няколко часа в затопляне на помещенията, когато отидете там на почивка. Е, ако разполагате с Интернет връзка на място (4G/5G рутерите на повечето мобилни оператори вече са доста евтини и удобни за тази цел), и още нещо важно – Вашият климатик трябва да има „Авто  рестарт“ функция, можете съвсем спокойно да го пуснете отдалечено, а той да сгрее помещението докато стигнете. Същото можете да направите и с умно устройство от тип IR дистанционно управление, като то би елиминирало нуждата от „авто рестарт“ функция.
 • Градинско осветление
  В комбинация с опцията за планирано включване и изключване на смарт контакта можете да нагласите лампите на градинското Ви осветление да се включват малко преди залез слънце и да светят до малко преди изгрев или пък до определен час, в който вероятно и Вие ще бъдете навън в двора и ще имате нужда от тях.
 • Дистанционно рестартиране на мрежови устройства, IP Камери, суичове, антени и други
  Голяма част от горепосочените устройства имат навика понякога да блокират софтуерно, като това обикновено води до безизходица, освен ако не ги изключите физически от мрежата и не ги включите отново. Един смарт контакт, намиращ се преди тях решава тези проблеми. Разбира се, ако рутерът, подаващ интернет на Смарт контакта блокира…тогава оставаме без полезен ход. 🙂
 • Помпи за капково напояване
  Удобен вариант за пълна автоматизация би било решението за напояване на градина, като смарт контактът включва помпата за един час, след което я изключва. А помпата пък използва дъждовната вода от покрива.
 • Мониторинг и рестарт на копачки за криптовалути
  Освен отчетността за консумацията, много удобна опция би била настройката за рестарт на устройствата при отчитане на по-ниска стойност от предварително зададена такава. Примерно ако консумацията е под 100W може да се счита, че копачката е блокирала и трябва рестарт.
 • Отдалечено пускане и спиране на бойлери
  Тук логиката е същата, както и при климатиците, затова няма да се повтаряме.

Как да настроим Tenda Beli SP9

Свързването на Tenda Beli SP9 от ваденето на продукта от кутията до възможността ни да оперираме отдалечено с него отнема между 5 и 10 минути. Ако разполагате с Интернет връзка и мобилен телефон, софтуерно отговарящ на условията в спецификациите, ето и накратко стъпките, които трябва да изпълните:

 • Изтегляте и инсталирате приложението Tenda Beli от Google Play Store или Apple Store.
 • След инсталацията следва бърза регистрация, която за удобство можете да изпълните и автоматично с вече регистрираният профил на Вашият телефон.
 • Смарт контактът си има собствен Хотспот. От менюто с безжични връзки трябва да се свържете към него. Достатъчно е само да го изберете – не е нужна парола за достъп.
 • След като сте се свързали към Хотспот-а на Tenda Beli SP9, влизате в приложението Tenda Beli и можете да довършите настройките според своите нужди. Оттам можете да добавите и устройството в Google Home например, както и да управлявате гласово чрез Google Assistant или Alexa.

Галерия

За финал

Смарт контактите като цяло, а в случая Tenda Beli SP9 се оказват доста приятен и полезен инструмент за отдалечена манипулация и следене консумацията на енергия. Високите стойности на натоварване абсолютно оправдават според нас цената на бройка от около 30-45лв по магазините в България. Инсталацията им е лесна, бърза и интуитивна, а 3-годишната им гаранция би следвало да удовлетвори всички наши нужди.

Ако сте стигнали дотук, би следвало и сами да сте се убедили в ползите от подобен тип устройства. Ако не сте – моля Ви, споделете с нас в Технологичното Общество на България. Ще се радваме на обратна връзка. До скоро! 🙂

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)