Acer Mixed Reality Headset е обещаващ хардуер и достъп до VR

Една система за VR е добра тогава, когато лесно и бързо забравяш, че я носиш (ползваш). Acer Mixed Reality Headset е точно такава, защото всички хора, които са я пробвали, споделят, че само за минути са били потопени в изживяването на новата вселена, в която са попаднали.

С тази нова джаджа виждаме един обещаваш старт за Acer, както и за Microsoft и техните усилия в областта на VR, въпреки че те настояват да се нарича „смесена реалност“. Това обаче не е правилен израз в случая, защото за смесена, или т.н. разширена реалност (augmented reality), трябва потребителят да вижда и части от действителността около него. А с Acer Mixed Reality Headset това изобщо не е така, а дори забравяш за реалността почти мигновено.

Цената на Acer Mixed Reality Headset е почти 400 долара, което е пряка конкуренция на Oculus Rift. Но за разлика от него, шлемът и контролерите на Acer използват проследяване отвътре навън, за да засичат движенията на главата и ръцете ви. Това е характеристика на всички шлемове за смесена реалност, свързани с Microsoft. Новата сега е, че няма допълнителни външни сензори за прихващане на позицията. Вместо това има сензори на самия шлем. Контролерите пък включват кръг от диодни светлини, които шлемът използва, за да установи позицията и ориентацията им.

Разликите с Oculus Rift бяха дотук, да видим общите черти:

И двете системи изискват значителни хардуерни мощности, както и последната версия на Windows – Fall Creators Update, който добавя поддръжка за точно този Mixed Reality Portal. От гледна точка на свързаност Acer Mixed Reality Headset използва дълъг кабел, който в края се разделя на USB 3.0 и HDMI букси.

картина с обяснение на детайлите по шлема от комплекта на Acer Mixed Reality

картина с пояснение на всички бутони от контролера за ръка

Когато се свърже към компютъра, Windows разпознава новото устройство и изтегля необходимите драйвъри, след което показва екрана за настройки на Acer Mixed Reality Headset. Същият софтуер прави проверка на конфигурацията ви, за да ви даде оценка дали можете да се възползвате изобщо от джаджата. За да не станат грешки обаче, Acer и Microsoft са осигурили специална страница, на която може да проверите дали хардуера на вашия компютър е достатъчно мощен да поддържа новото им устройство.

Относно начина на работа с комплекта за виртуална реалност, може да се каже че разполагаме с близо 4 метра кабел. Той заедно с мебелите около нас се явяват може би единствените ограничители на пространството за игра и работа чрез Acer Mixed Reality Headset. А дали всъщност ще използвате цялата стая или ще сте седнали, избирате от специалния интерфейс за цялостна работа със системата. Ако сте избрали да сте прави, една от първите стъпки е да очертаете периметъра, с който разполагате и ще изпозлвате, за да се калибрира системата. След това можете да изпробвате възможностите на Acer Mixed Reality Headset чрез вградените малки симулации или да изтеглите цели игри, например, от Windows Store.

В обобщение, можем да посочим няколко важни точки:

  • Acer Mixed Reality Headset е удобен за ползване с часове, отличен в проследяването на контролерите и във времето за реакция.
  • За феновете на Windows, които имат достатъчно добър хардуер, това е начална стъпка, в света на виртуалната реалност.
  • По-скъп е популярните досега шлемове, които използват мощен смартфон и евентуално един контролер, но предоставя по-обгръщаща и променлива среда за игра и работа.
  • Съвместим е с много други системи.
  • Не се нуждае от външни сензори.
  • Все още няма много игри и приложения, но пък можете да се усъвършенствате в малкото, които са налични.

картина на жена, ползваща Acer Mixed Reality Headset, която вижда очертания на виртуални стени и стаи

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Александър Господинов