Google и българските събития

Google и българските събития – кога чужденците се сещат за нас?

И тазгодишният национален празник не мина без мъничък гаф, който ни накара да помислим върху работата на Google и българските събития. 3 март е Международен ден на жената – или поне това показваше вчерашният дудъл на технологичния гигант. Грешката бе забелязана от будните потребители още в малките часове на деня и новината за това бързо обиколи медиите и социалните мрежи.

Действително това е неприятна ситуация, но все пак бихме могли да се зарадваме, че „чужденците се сещат за нас“. Разбира се, този израз не е достатъчно коректен, ако имаме предвид броя на българите, които работят в компанията. Освен това дудълите често са локални, т.е. не цялата планета е научила за нашия национален празник на Освобождението. (Или на жената?)

Въпреки всичко би било честно да уточним – грешката би могла да се обясни с факта, че на днешната дата се празнува и Денят на момичетата в Япония. Вижте тук:

История на събитията

Google от няколко години има традицията да ни уважава с промяна на логото си по случай 3 март. Нека видим какво показва историята.

Връщаме се към 2012 година, когато изненадващо в търсачката се появи паметникът на свободата на Шипка. Тогава вълнението беше наистина голямо и създаде допълнително усещане за споделеност и значимост на нашия празник.

На същия ден през 2013 година видяхме характерния за българските четнически и опълченски знамена лъв, смело изправен върху логото на търсачката.

На следващата година екипът на компанията показа още повече вдъхновение и изработи изключително красив дудъл, вплетен за традиционните за страната ни шевици.

През 2015 година видяхме много интересна анимация с фойеверки. избухващи в цвета на българския трибагреник – бяло, зелено и червено.

Миналата година също видяхме интерактивно лого на началната страница на търсачката. Ето го и него:

Не само на 3 март

Екипът на Google е показвал интерес към българските празници не само на 3 март. През 2016 година имаше дудъл на 15 септември по повод първия учебен ден за учениците. Такъв беше направен и през 2014 година.

Вероятно си спомняте и поздрава от 22 септември 2008 година и за Деня на независимостта на България. Виждали сме също дудъли по повод Деня на учителя, Нощта на музеите и други.

Благодарим!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.