дрон

„Умен“ дрон ще разбира кога се нуждаем от чаша кафе

„Умен“ дрон за доставка на кафе, който може да установи кога хората са уморени и имат нужда от живителната напитка, е новата идея на технологичния свят. Тя е патентована от американската компания IBM.

Концепция

Патентът описва дрона като една особено полезна машина, която може да идентифицира „когнитивното състояние“ на служителите в офиса и недостига на кафе.

Технологичните компании често патентират интересни продукти, дори ако нямат намерение да ги разработват и продават в близко бъдеще. IBM не разкри дали планира реално да прозвежда дрон за доставка на кафе.

Иначе заявлението за патент, подадено към администрацията на Съединените американски щати, където процесът може да струва хиляди долари, описва няколко варианта за футуристичния летящ доставчик. В един от примерите кафето се налива директно от дрона в чашата на служителя.

Друга опция описва как горещите напитки се транспортират в запечатана опаковка, за да се предотврати изливането и неприятните последици, които то би могло да причини на хората.

IBM предлага също апаратът да бъде оборудван с технология за измерване на кръвно налягане и други здравни показатели. Така ще може да преценява кой се нуждае от бърза доза кофеин в кръвта.

Като алтернатива, хората в офиса биха могли да повикат умния доставчик на кафе само с един ръчен жест.

Американската компания IBM някога беше известна изключително като водещ производител на мейнфрейм и настолни компютри. Неотдавна обаче тя насочи вниманието си към софтуера и изкуствения интелект.

Следете Technology.bg ежедневно, за да научавате за всички най-интересни новини и събития от света на науката и технологиите!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.