IBM работи върху най-малкия компютър в света (видео)

IBM започна своята конференция Think 2018 тази седмица с колекция от изобретения, „които могат да променят живота ни през следващите пет години“. Най-впечатляващата новина от събитието със сигурност е тази, че компанията работи върху най-малкия компютър в света.

Детайлите все още са крайно недостатъчни – може би ще научим повече през следващите дни. И все пак има достатъчно информация, за да се развълнуваме.

Компютърът е с размер 1 мм х 1 мм, по-малко дори от зрънце сол. Неговото производство вероятно ще струва по-малко от 10 цента. Картинката по-горе е набор от 64 дънни платки, всяка от които разполага с два от тези малки  компютри. Ето една снимка, която дава повече яснота за мащаба:

За сравнение, последният „най-малък компютър в света“ беше „Michigan Micro Mote„. Той беше представен през 2015 г., а неговите размери достигаха цели 2 мм.

Устройство и очаквания

Новият компютър има процесор с няколкостотин хиляди транзистора, SRAM памет, фотоволтаична клетка за захранване и комуникационен блок, който използва LED и фотодетектор за контакт с външния свят. IBM твърди, че устройството може да работи с процесор x86 от 1990 година. Това не обещава твърде много бързина в сравнение с дори най-бавните съвременни компютри, но все пак е впечатляващо за нещо, което не можем да видим без лупа.

Компанията изглежда има големи планове за този (буквално) микроскопичен компютър. Според екипа той би могъл да бъде ползван и за проверка на автентичността на стоките. Дори големите търговци на дребно, като Amazon, понякога се заблуждават от фалшиви стоки, но вграденият компютър може да помогне за идентифицирането на истинската сделка. Тази технология може също да стимулира развитието на Интернет на нещата (IoT), като прави повече устройства „умни“, без да им прибавя допълнително обем или сложност.

Добавянето на компютър към всичко звучи скъпо, но IBM не смята, че това ще бъде така. Очаква се първата официална версия на най-малкия компютър в света да бъде пусната на пазара в рамките на 18 месеца.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.