Google Translate

Приложението Google Translate ще работи с още 13 езика

Google обяви тази седмица, че приложението за преводи за iOS и Android Google Translate ще разпознава 13 нови езика чрез камерата на смартфона. Актуализацията, която включва поддръжка за арабски и хинди, е в процес на разпространение, за да помага на потребителите по целия свят.

Нови функции

В допълнение към арабски и хинди, приложението сега поддържа бенгал и пенджаби. Така вече успява да работи с четири от 10-те най-говорими езика в света, според Ethnologue. Google Translate също така ще разпознава гуджарати, каннада, малаялам, марахи, непалски, тамилски, телугу, тайландски и виетнамски.

Специфичната функция на Google Translate, която вече има нова езикова поддръжка, позволява на потребителите да получат много бърза визуализация. Приложението обработва всеки преводим текст за вас. Пътуващите могат да осъществят достъп до функцията чрез приложението, като докоснат иконата на камерата.

Google добави значителна поддръжка за нови езици, откакто стартира визуалните преводи през 2015 г. Приложението вече поддържа почти 50 езика, а по-рано този месец добави някои нови опции за местните акценти, за да улесни устните преводи.

Преводите в реално време са възможни благодарение на технологията Neural Machine Translation (NMT). Това е техника за машинно обучение, която завършва преводите, предсказвайки вероятността за дадена последователност от думи.

Google също използва техниката за захранването и на офлайн преводи.

Изкуствен интелект

Наскоро технологичният гигант обяви още, че пуска актуализация, която ви позволява да получавате по-точни преводи, дори когато нямате връзка с интернет.

Системата NMT превежда пълни изречения, вместо отделни думи и взема предвид по-широк контекст, за да избере кой е най-подходящият за целта превод. Това прави преводите на параграфите и статиите много по-гладки.

Офлайн функцията може да се използва всеки път, когато нямате интернет. Всеки набор от езици е между 35 MB и 45 MB, така че изтеглянето им няма да заема твърде много място за съхранение на телефона ви.

Следете Technology.bg, за да научавате най-новото и най-интересното в света на технологиите!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.