уеб приложения

Apple забрани уеб приложения на началния екран

Apple потвърди в четвъртък, че няма да поддържа уеб приложения за начален екран – обикновено наричани прогресивни уеб приложения (PWA) – на устройства с iOS в страните-членки на Европейския съюз съгласно предстоящата версия на iOS 17.4.

Промяната съгласно Закона за цифровите пазари (DMA)

Както The Register отбеляза миналата седмица, втората бета версия на iOS 17.4 – която включва код, предназначен да отговаря на Закона за цифровите пазари (DMA) на ЕС – разби PWA в Европа. Потребителите в ЕС все още трябва да могат да отварят уеб приложения на началния екран, но в прозореца на браузъра си, а не като самостоятелно приложение и без специфични функции като Push известия.

Apple направи тази промяна без предупреждение към разработчиците, въпреки многократното настояване на Купертино, че уеб приложенията представляват алтернатива на собствените приложения за iOS за тези, които не могат или не желаят да спазват ограниченията на платформата.

И накрая, Apple предложи своеобразно извинение и се опита да смекчи удара, като предложи, че малко хора всъщност си правят труда да инсталират уеб приложения на своя начален екран на iOS.

„Очакваме тази промяна да засегне малък брой потребители“, казаха от Apple в съобщение, обясняващо задълженията по DMA. „Все пак съжаляваме за въздействието, което тази промяна – която беше направена като част от работата по спазване на DMA – може да има върху разработчиците на уеб приложения на началния екран и нашите потребители.“

Това е малка утеха за тези, които добавят гласовете си към грешките в WebKit относно Squoosh.app – PWA, което вече не работи под iOS 17.4 бета в ЕС.

„Този ​​проблем оказва значително влияние върху нашето потребителско изживяване и възпрепятства способността ни да предоставяме безпроблемни услуги на нашите клиенти“, пише един разработчик. „Това засяга над 50 хиляди потребители на нашето приложение.“

Apple не отговори на искане за количествено определяне на инсталирането на уеб приложение Home Screen на iOS – ситуация, създадена от самата копмания като следствие от половинчата поддръжка за уеб API.

Обосновката на Apple

Въпреки предположението на Apple, че почти никой не използва PWA, някои големи играчи са инвестирали в тях. Миналата година Adobe подчерта дузина примерни PWA от организации като Starbucks, Uber, Pinterest, Tinder и Spotify. „PWA осигуряват отлично потребителско изживяване, независимо от устройството, на което потребителят сърфира“, заяви Adobe по това време.

Обосновката на Apple за отпадане на поддръжката на PWA е, че ще отнеме много работа, за да се спазят европейските разпоредби. Въпреки това Apple можеше да започне процеса още през ноември 2022 г., когато DMA влезе в сила.

Приложенията за начален екран под iOS зависят от WebKit и неговата архитектура за сигурност. Изискването на DMA за поддръжка на алтернативни двигатели на браузъра ще изисква отделяне на тази интеграция и създаване на код, който позволява на приложенията на началния екран да взаимодействат сигурно с множество двигатели на браузъра.

„Решаването на сложните опасения за сигурността и поверителността, свързани с уеб приложенията, използващи алтернативни двигатели на браузъра, би изисквало изграждане на изцяло нова интеграционна архитектура, която в момента не съществува в iOS и не е практично да се предприеме предвид другите изисквания на DMA и много слабото приемане от потребителите на уеб приложенията за начален екран“, обясниха от Apple.

„И така, за да изпълним изискванията на DMA, трябваше да премахнем функцията за уеб приложения за начален екран в ЕС.“

Повече за PWA

PWA се считат за нещо повече от просто уеб приложения, тъй като те предоставят функции, обикновено свързани с приложения на самата платформа – като достъп до файловата система, NFC и офлайн поддръжка и инсталиране на началния екран на мобилни и настолни устройства.

Лишаването им от инсталация на началния екран – което им позволява да работят в техния собствен прозорец, а не в прозореца на браузъра – и други загубени функции влошава потребителското изживяване и ги прави по-малко способни да се конкурират с естествените приложения. Между другото, собствените приложения генерираха $1,1 трилиона приходи от App Store през 2022 г.

„Повече недобросъвестно съответствие и лъжи от Apple, този път лъжливо твърдейки, че Safari е единственият надежден уеб браузър – с цел да убият уеб приложенията, които рекламираха в Epic срещу Apple като жизнеспособен заместител на собствените приложения“, публикува той. „Срам за тази някога велика, а сега силно намаляла компания.“

Потребителски мнения

Максимилиано Фиртман, уеб разработчик, който работи върху PWA, добави: „Техническите причини зад решението, публикувано в документа, са детински и съдържат много лъжи.“

Промените, които Apple планира, каза той, означават, че в ЕС Apple ще изтрие потребителски данни, свързани с PWA, без предупреждение и че Web Push известията ще спрат да работят, наред с други последствия.

„Safari на iOS 17.4 връща функционалността на уеб приложенията към това, което беше налично с iPhone OS 2.0 преди 16 години“, предупреди той.„Показателно е, че това е функцията, която Apple отказа да сподели. И има смисъл, идеята, че потребителите могат да инсталират безопасни и защитени приложения, които Apple не може да облага, блокира или контролира, е ужасяваща за тях“, отбелязва той.

Open Web Advocacy, организация на уеб разработчици, е съгласна.

„Дори Apple признават, че тяхната  среда е, ако ги цитирам, по-сигурна от тази на собствените приложения. Те се опитаха да твърдят пред британския регулатор, че Safari е по-сигурен от други големи браузъри, но решително загубиха този аргумент. Така че това е техният нов тактика. Убийте конкурент, докато казвате, че ЕС ги е накарал да го направят.

„Apple имаше 15 години, за да позволи на браузърите на трети страни да се конкурират във функционалността на уеб приложенията и почти две, откакто знаеха, че ще бъдат законово принудени да го направят. Очевидно реакцията ги е хванала неподготвени и затова трябваше да избягат този панически отговор, единствената значима актуализация, която са направили в предложението си за съответствие.“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.