5 от най-добрите апликации за рисуване на iPad Pro

Боравенето с пръсти по екран е, меко казано, недостатъчно за скициране и графична работа. Посочване и кликване на икони, влачене на пръсти по екрана и изобщо цялата концепция с тъч екраните не е най-подходящото нещо при подобни задачи. Затова Apple създадоха таблета iPad Pro. Той има за цел да бъде „кутията с инструменти“ на всеки художник, предоставяйки възможността за оцветяване, рисуване, скициране или просто нахвърляне на идеи набързо където и да сте.

Правилната апликация за рисуване върху iPad Pro

Но въпреки невероятния си екран и интуитивна Pencil Stilus химикалка, той е все пак просто таблет без подходящите апликации. Изборът в App Store за е главозамайващо голям и е трудно да се намерят правилните приложения на добра цена. Изборът на удобна програмка включва улеснено самообучение, достатъчно възможности и добро съотношение на цена/качество, което би ви помогнало да експериментирате и да растете като графичен дизайнер. Предлагаме ви пет апликации за iPad Pro, които са подходящи за начинаещи:

Photoshop Sketch

Снимка на iPad Pro апликацията

Ако бюджетът ви е ограничен, Photoshop Sketch би бил уместен избор за вас и вашия iPad Pro. Той е безплатен и може да ви предложи неограничени възможности за създаване на картинки и драсканици без да похарчите дори една стотинка. Има десетки четки, с които да експериментирате. Програмата поддържа слоеве (layers), което спомага за по-лесно организиране и нагласяне на различните ефекти. Благодарение на това можете да работите върху снимки, без да отделяте часове в триене и преправяне на ефекти и промени. Photoshop Sketch не е мощна програма, пълна с различни функционалности, но определено може да ви помогне в началото.

Pixelmator

Снимка на iPad Pro апликацията

Сред десетките виртуални програми за скициране Pixelmator се отличава с добър баланс между цена, възможности и опростен интерйфейс. Апликацията ще ви струва 5 щатски долара. Зад, на пръв поглед, доста простоватия външен вид на програмата ще откриете над 100 различни четки за рисуване. Те се простират от обикновени моливи, пастели и маркери до водни цветове и гъбички. Друго удобство е лекотата, с която можете да експортвате вашите рисунки  към други апликации, както и към облачни пространства като Dropbox и Google Drive. По този начин можете да споделяте вашите творения и да ги прехвърляте лесно на други устройства за допълнителна работа.

Concepts

Снимка на iPad Pro апликация

Тази апликация за iPad Pro предлага удобството да започнете с базови, обикновени инструменти безплатно и да закупите по-професионални при нужда след време. Все пак по-голямата част от инструментите са безплатни. Сред тях са начините за избор на четки и цветове, разчертаване на екрана и инструменти за точно измерване и чертане на линии. За разлика от много други Concepts поддържа HTML цветови кодове. По този начин можете да ползвате точния цвят, нужен за проекта ви. Можете да интегрирате и други инструменти като Coolors.co за по-богата цветна палитра. На цена от 8 щатски долара можете да се сдобиете с други, по-мощни функционалности като неограничен брой слоеве (layers) и експортване на образите в различни от JPG формати.

Procreate

Снимка на iPad Pro апликация

Тази апликация е една от малкото, предлагащи функция за поправяне на нарисуваните линии на момента. По този начин тя позволява по-естествено рисуване и чертане. С нея разполагате с галерия от над 120 четки и възможност за сваляне на такива, създадени от други дизайнери. Друга функционалност на Procreate е възможността за подчертаване и ограждане на обекти без това да афектира работата ви по тях. Можете да си играете и с инструментите за ефекти, вградени в програмата. Те включват замъгляване на образа, баланс на цветовете, яркост и други. Освен всичко това, можете да направите запис на вашата работа, да покажете time-lapse на това как сте създали творбата си и да я споделите с приятелите си. Апликацията ще ви струва 6 щатски долара.

Inspire Pro

Снимка на iPad Pro апликация

Ако обичате да се заигравате с всевъзможни настройки и да се наслаждавате на резултата, Inspire Pro е подходящата апликация за вас. Тя предлага повече вариации и настройки на четките, отколкото някога ще имате нужда. Можете да настройвате разстоянието на различните четки, как реагират на докосване, натиск и движение както от пръсти, така и от Pencil Stilus химикалката. За щастие всички тези функции са представени по не толкова сложен начин. Настройките са илюстровани със забавни икони и прости движения на пръстите. И тук имате възможност да споделите процеса на направа на продукта ви. Тази апликация ще ви струва 8 щатски долара.

Снимка на iPad Pro

Никоя от тези апликации няма да ви направи професионалиста, който бихте станали след дълга практика. Все пак те биха ви дали интересни и полезни инструменти за подобряването на вашите качества. Кои от тези апликации бихте ползвали? Има ли други, които си струва да се споменат?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.