Windows 10

85% от предприятията ще преминат към Windows 10 до края на годината

До края на годината Windows 10 ще получи много сериозен тласък

До края на 2017 година 85% от бизнеса ще работи с последната операционна система на гиганта Microsoft. Това сочи проучване на Gartner, които отбелязват, че миграцията към Windows 10 е много по-бърза спрямо онази към предишната версия на операционната система.

Бизнесът признава необходимостта от преминаване към Windows 10

Това заявява ръководителят на изследването Ранджит Атал. „Големите фирми вече са ангажирани с надстройване за най-новата операционна система или са го оставили за 2018 година“.

Времето, прекарано в оценяване и внедряване на Windows 10 спадна от 23 месеца през 2015-та година до 21 месеца през 2016-та. Около 46% от предприятията съобщават, че подобренията в сигурността са основният двигател за мигриране към новата OS. Когато тя първоначално стартира през 2015 г., се появиха големи притеснения, свързани със следенето на потребителите ѝ и използването на събраните потребителски данни, респективно потенциалната опасност за неприкосновеността на личния живот.

Около 38% от мигриращите към последната операционна система на Майкрософт са я избрали заради възможностите за интегриране на платформата в облака. Microsoft Azure е една от водещите опции за облачни инфраструктури за компютърния гигант и представлява основен приходен поток за него.

Немалко организации имат финансови затруднения

Те именно им пречат да преминат към Windows 10. За тях тази операционна система не се възприема като непосредствено, критично бизнес решение. „Не е изненадващо, че всеки 4-ти участник в допитването очаква проблеми с бюджета“, заявява Атал.

Модернизирането на операционната система и платформа чрез преминаване към Windows 10 отваря нови възможности за предприятията и техните устройства, отбелязва един от главните изследователи в Gartner – Мейк Ешерих.

„Намеренията на клиентите на устройствата от страна на участниците в проучването ни значително се увеличиха. Организациите, от които те са част, имаха възможност да видят трето и четвърто поколение продукти, оптимизирани за windows 10. Тe успяха да се убедят в оптимизирането на функциите и живота на батериите на устройствата, благодарение на новата операционна система“, заявява Ешерих.

В допълнение към опасенията за поверителността, последната OS на Microsoft се сблъска и с противоречиво внедряване. Много потребители се изправят пред бъгове и други проблеми, съобщава Ник Хийт от TechRepublic. Към август 2016 само 1% от бизнес машините са се подобрили при работата им под Windows 10, обявява в свое проучване Softchoice.

Новата основна актуализация на Windows 10, наречена „Актуализация на създателите“ (Creators Update), бе пусната през април 2017. Тя съдържа нови функции за бизнес потребителите. Те включват подобрения на способността на Windows Defender Advanced Threat Protection да открива и реагира на мрежови атаки, съобщава Heath. По този начин Microsoft отговаря на нужните на бизнеса от по-сериозна киберсигурност.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg