google

Google е бил замислен като сайт за поръчка на пици

Знаете ли, че …

Google е бил замислен като сайт за поръчка на пици. През 2012 г. Сергей Брин, един от основателите на Google, споделя, че търсачката съществува в резултат на провален проект. Държейки реч на конференция на изпълнителните директори, той дава пример как един провален проект може да даде идея за друг, много по-успешен.

Google – Между факса и телефона

Връщайки се 20 години назад, той припомня как с екипа си са създали уеб услуга, чрез която по факс е можело да се поръчва пица. След като настроили сайта, решили да направят тестове на системата.

Платформата била организирана така, че позволявала на потребителите да избират каква пица искат да консумират. След избора поръчката се изпращала по факс в магазините за пица, без да са необходими телефонни разговори.

Брин и приятелите му се настанили удобно, след което си поръчали пица от местната пицария чрез собствения си сайт. Отдали се на дълго чакане, преди да разберат, че ще останат гладни. По-късно, когато се обадили по телефона, за да проверят какво е станало, от пицарията им отговорили: „Изчакайте да проверим факса…“. След тази реакция те разбрали, че идеята просто няма да работи. От пицариите не отдавали внимание на факс машините и се налагало дублиране с телефонно обаждане, което обезсмисляло уеб платформата.

Следващият проект, към който Брин и Лари Пейдж се насочили, бил да извличат данни от интернет и структуриране на връзките в мрежата. Така се родила търсачката Google.

В края на разговора Брин заявява, че се радва от неуспеха на първия им проект. Ето как един непроверен факс и един провален проект могат да дадат начало на нещо гениално.

Свали като Wallpaper (FullHD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Величко Димитров

Роден съм през 1995 г. в гр. Сливен. Завършил съм Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий". Имам най-различни интереси и ми е приятно да общувам със сериозни хора, от които мога да почерпя опит. Напоследък се занимавам с блогване и Интернет маркетинг.