Visual Studio Online
Клавиатура Microsoft

Майкрософт обяви отново Visual Studio Online

Преди броени дни, на годишната конференция за софтуерни разработчици на Microsoft, от технологичния гигант обявиха своя нов инструмент Visual Studio Online. На някои името може да им звучи познато и с право. Под това име първоначално се подвизаваше услугата Visual Studio Team Services, днес известна като Azure DevOps. Сега обаче не става въпрос за DevOps неща, а за съвсем нов инструмент.

Характеристики

Visual Studio Online е базиран на популярния безплатен текстов редактор Visual Studio Code. Това означава, че програмата ще поддържа големия набор от допълнения, на които се радва VS Code. В нея ще можете да се възползвате от различни фукнционалности от VS Code и Visual Studio 2019. Това ще са добре познатите ни работни пространства, проекти и решения (workspaces, projects, solutions). Но това е съвсем в реда на нормалното. По-интересни са захранваното от изкуствен интелект автоматично дописване IntelliCode и възможността за съвместна работа в реално време – Live Share. Всички тези благинки ще бъдат достъпни без нужда от допълнителни настройки.

Какво всъщност е Visual Studio Online?

„С помощта на Visual Studio Online разработчиците могат да използват всяко устройство, което разполага с уеб браузър, за да редактират и дебъгват код, който се намира в отдалечено хранилище, включително и такова в GitHub“. Това споделя вицепрезидентът на Microsoft за облачни услуги, Скот Гутри. Програмният директор на Microsoft, Джонатан Картър, допълва описанието на Visual Studio Online. Според него то е „нов, уеб базиран редактор, който допълва семейството на Visual Studio и позволява да работите ефективно от всяко устройство“.

Какво не е Visual Studio Online?

Идеята е да можете да използвате Visual Studio Online съвместно с Visual Studio Code или Visual Studio 2019. Силата на новия инструмент е в изпълнението на по-малки задачи като бързи редакции, преглед на пул рекуести или пък за да се присъедините към Live Share сесията на свой колега. И всичко това можете да свършите от своя таблет или телефон. Очевидно не става дума за инструмент, който да измести Visual Studio 2019 или пък лекия и гъвкав редактор VS Code. За да можете да работите с Visual Studio Online „ефективно от всяко устройство“, много ще зависи каква точно работа искате да свършите и с какво точно устройство разполагате. За горепосочените дейности със сигурност би било удобно, но ние по-скоро не бихме се наели да пишем код в браузъра на телефона.

Това не значи, че новият продукт на Microsoft няма да намери своята ниша, където да бъде полезен за потребителите си. С нарастващата глобализация в бранша, програмистите от цял свят търсят нови и по-удобни инструменти, с които да улеснят съвместната си работа, без значение от локацията на членовете на екипа. Ако нямате търпение да изпробвате новата реколта Visual Studio… еми, ще трябва да почакате. За момента достъпът до услугата е ограничен, но можете да заявите желанието си да я изпробвате, преди да бъде пусната за широката публика от тук.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Тонислав Атанасов

Завършил съм специалност "Право" в СУ "Климент Охридски". Близо 7 години се занимавах с корпоративно обслужване в IT сектора, но в началото на 2015-та направих рязък завой в кариерното си развитие. Понастоящем се занимавам с уеб разработка. Понякога съм много забавен! През другото време обичам да чета, да слушам музика и да спортувам. Играя баскетбол и се занимавам със спортна стрелба с лък. Фен съм на компютърните игри и на Чикаго Булс. Обичам да готвя. И имам мега яката котка :D