проблемите на Intel процесорите

Уязвимост в процесорите на Intel може да забави скоростта на вашата машина

Откритa е уязвимост в процесорите на Intel, която разработчици от Microsoft и Linux ядрото се опитват да закърпят. Въпросният проблем има решение, но то може да забави скоростта на вашия хардуер. До колко ще е въпросното намаление на скоростта, все още не се знае, предполага се, че ще е от порядъка на 5 до 30 %.

Какво се е случило ?

Все още не е разкрито публично какво точно представлява въпросният проблем в сигурността. Можем единствено да спекулираме от промените, които се прилагат върху ядрото на Linux. Те са публични, тъй като Linux е операционна система с отворен код. Microsoft също се пробва да закърпи положението, което може да се види във версията Insider Preview на Windows ето тук. Тъй като Apple също използват Intel процесори, и на тях няма да им се размине без промени в MacOS с цел премахването на новооткритата уязвимост в процесорите на Intel.

Програмите във всеки компютър притежават различно ниво на достъп. Ядрото на операционната система има най-високо ниво на разрешения за достъп, защото то е мозъкът, отговарящ за всичко. Десктоп програмите имат по-малко права и ядрото ограничава това, което могат да направят. Самото ядро използва хардуерните функции на процесора, за да помогне за налагането на някои от тези ограничения, защото е по-бързо да го направим чрез хардуера, отколкото чрез софтуера. За съжаление този хардуер не винаги работи правилно. Затова чрез гореспоменатите кръпки трябва да се поправи грешката, позволяваща на софтуер с по-малко права на достъп да се промъква там, където не би трябвало.

В най-лошия случай е възможно JavaScript код, работещ във вашия браузър, да може да достигне ядрото на операционната система и да има достъп до неща, до които не би трябвало. Въпросните промени, които се планира да се въведат с цел коригиране на проблема, представляват допълнителни валидации, което означава, че ще се забави производителността на някои операции. На този линк може да намерите детайлна информация с колко може да се забави вашият хардуер. 

Какво можете да направите срещу въпросната уязвимост в процесорите на Intel ?

На 3 януари 2018 г. Microsoft пусна актуализация на поддържаните версии на Windows, достъпни чрез Windows Update. Apple от своя страна е решила проблема във версия 10.13.2 на MacOS, пусната на 6 декември 2017 г. Пачове за Linux също има. Силно е препоръчително новите промени да се приложат възможно най-скоро.

Ето тук може да видите какво се очаква от новите процесори на Intel.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Семерджиев