A woman in the STRAFE game

STRAFE се връща обратно в бъдещето

Roguelike игрите са тясна ниша, която рядко получава какъвто и да било интерес от масите геймъри, захласнати в световното по Dota 2 или по големите заглавия на известните разработчици. Но май месец се оказа един от най-добрите за хора като мен, защото ретро класиката, превърнала се в Roguelike шутър от първо лице – STRAFE, видя свят 2 години след като го подкрепих в Kickstarter. И какво мога да кажа, освен УАУ. Играта определено предоставя всичко, което се очакваше от нея, че даже и отгоре.

Като дете на класики като The Binding of Isaac и Enter The Gungeon, STRAFE не се отклонява изобщо от това, което всеки любител на Roguelike жанра очаква от подобна игра. Случайно генерираните нива, започването от 1-во ниво всеки път, а умрете ли – започвате отначало. Почти всичко в играта се генерира в момента, в който започвате да играете. Дори не се знае дали, ако си сложите оръжието в машината за ъпгрейд, няма да ви го върне по-лошо, отколкото е било преди.

Играта е много силно повлияна от Quake, Doom и Unreal Tournament, но това не трябва да ви кара да си мислите, че е римейк или дори близка до тях. Дизайнът на нивата изглежда точно като взет от Quakе. Основно стартирате с избор между едно от три оръжия – пушка, автомат или railgun, но с напредването на нивата можете да ъпгрейдвате – пушката се превръща в добре познатия ни Flack Canon от Unreal Tournament или в double barrel чудовището от Quake. Звуците наподобяват ужасно много Doom, а невероятно голямото количество тайни помещения и Easter Eggs също ще ви накарат да се почувствате така, все едно сте седнали на пентиума и пишете doom.exe в DOS, за да пуснете играта.

STRAFE е бърза, разчитате на рефлексите си през цялото време, гадове падат от тавана зад вас и мълчаливо започват да ви пият от кръвта, ако не сте бдителни, и естествено – не спирайте да стрейфирате, докато скачате – така нареченият Strafe Jump ви дава бързина, а ако го правите правилно, можете да достигате до различни тайни нива. Големината на нивата и механиката на играта са толкова добре направени, че смея да твърдя – това за мен е най-добрата roguelike игра от първо лице. На фона на останалите игри като Unloved и Killing Room – STRAFE е направо като произведение на изкуството. Да не говорим за количествата gore в играта – оставяте кръв и части от враговете си из нивата през цялото време. Буквално можете да оцветите всичко в червено.

STRAFE излезе за PC и PS4 на 09.05.2017 г. и като много пристрастен към Roguelike жанра бих ѝ дал максимална оценка, в сравнение с другите игри от същия жанр. Ако сте със слаби нерви обаче или не обичате ретро стила, както и игри, в които не можеш да спечелиш, а само да стигнеш малко по-далеч с всеки опит, то STRAFE определено не е за вас. Трудно е да се оцени игра в толкова тясна ниша, затова ще я оставя така – недооценена! Както най-вероятно и ще си остане, докато не стигне полянката в края на пътя си.

Играта в Steam

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Румен Илиев

Hardcore player, hardcore lover, hardcore sleeper. Everything else eighter doesn't concern me or it doesn't exist. Add me on Steam ot play or call me for seme good lovin' or don't bother me cos I'm sleeping. http://steamcommunity.com/id/99asdf99/