Старкрафт ASL season 5 – Round of 24

Здравейте, скъпи читатели! Отново е време за ASL и вашият любим коментатор Колийн Ливингстън пак е с вас. (Зелените домати ако може да ги отделите настрани, вярно, не цапат, но от тях боли повече.) Турнирът беше организиран от Kongdoo и телевизия Afreeca, която го предава пряко онлайн. Форматът е на ASL season 5 следва традициите от предишните четири сезона. Този път се забелязва обещаваща липса на реклами – преди „любима“ ми беше тази на някаква напитка с подскачаща девойка и подходяща тъпа музичка. Признавам, девойката беше приятна, но рекламата – не!

Ще сумирам за вас най-интересното от шесте дни, в които се проведе първият кръг и после може да дадете насам коша с гнилия зеленчук.

Тук можете да прочетете на английски повече за статистиките от шестте дни, а и занапред.

И така, кое е новото в ASL season 5?

ASL season 5 Sparkle, която се надявам да прекрастят на Petri Dish, защото ми прилича на стъкълце, върху което някой отглежда гъбички.
Sparkle, която се надявам да прекрастят на Petri Dish, защото ми прилича на стъкълце, върху което някой отглежда гъбички.
ASL season 5 Transistor, кръстена така най-вероятно заради трите начални локации.
Transistor, кръстена така най-вероятно заради трите начални локации.

Добавени са две нови карти, Sparkle и Transistor. Спаркъл е първата професионална карта от повече от 15 години, която е съставена изцяло от острови. Двете карти са направени така, че да се опитат да балансират играта и да обезщетят горките прецакани зергчета (особено в случая с островите). За съжаление, обаче, зергчетата бяха твърде обезщетени и се юрнаха на маслините като Уве Бол на компютърни заглавия. Шампионът от миналите три сезона Flash коментира, че организаторите са направили всичко възможно, за да не спечели отново, но останалите терани нямат вина, че играят същата раса като него.

За да не са твърде ощетени зергите на островната Sparkle, на нея е добавено по едно място за база на всеки стартов остров, което само зергите могат да ползват ефективно. На Sparkle има и много неурални същества, но те са непобедими и заклинанията не им действат. Transistor пък е необичайна с това, че към всяка стартова локация водят не една, а две рампи, което я прави трудна за отбраняване, особено в началото.

ASL season 5 round of 24

В този кръг се състезаваха 10 протоса, 7 терана и 7 зерга. От тях в следващия кръг продължиха 6 протоса, 1 теран и 5 зерга. Мисля че статистиката сама говори за извършения геноцид над човешката раса.

Турнирът се излъчва на живо в youtube и Afreeca.tv. По правило мачовете се излъчват всяка неделя и вторник от 13ч българско време. (За изменения следете разписанието тук.)

Тъй като времето ме притисна, не успях да разкажа всяка игра стъпка по стъпка, но ще ви дам линкове към най-интересните игри според потребителите от форума teamliquid.net.

Първи ден

В първия ден се състезаваха един срещу друг Shuttle (P), Sky (P), Shine (Z) и Light (T). Игрите на Sparkle бяха много нетипични за турнир поради островното разпределение. Протосите играха на нея с шътъли с рийвъри и друга наземна войска, зергите – на мути, гардиъни и дивауъръри (плюс дропове на хидри), а тераните – на дропшипове с танкове и голиати, още голиати и хартиени самолетчета (райтове).

Тук може да видите доколко зрителите препоръчват четирите мача от деня.

 

Втори ден

Effort (Z), Horang2 (P), IamMang (P) и Stork (P).

Тук може да видите доколко зрителите препоръчват четирите мача от деня.

 

Трети ден

Best (P), Calm (Z), Mind (T) и Rush (T).

Тук може да видите доколко зрителите препоръчват четирите мача от деня.

 

Артистичен фен на тераните
В третия ден от турнира в публиката се открояваше артистичен фен на тераните

 

Четвърти ден

Last (T), Where (Z), Snow (P) и Mong (T).

Тук може да видите доколко зрителите препоръчват четирите мача от деня.

 

Пети ден

Sharp (T), Action (Z), Mini (P) и Soulkey (Z).

Тук може да видите доколко зрителите препоръчват четирите мача от деня.

Шести ден и селекцията за Round of 16

Sea (T), Pusan (P), Movie (P) и Jaedong (Z).

Тук може да видите доколко зрителите препоръчват четирите мача от деня.

Ето и селекцията за Round of 16
Ето и селекцията за Round of 16

 

Следващият кръг на ASL season 5 започна в неделя – 01.04. от 13 часа българско време. Там се присъединиха четиримата топ играчи от предишния сезон – Flash (T), herO (Z), Larva (Z) и Rain (P). Bisu няма да играе поне в следващата година и половина, тъй като е решил да отбие двугодишната си задължителна военната си служба, но пък редовно се обажда на приятелите си в турнира, защото явно му е скучно в армията. На негово място се класира Rain.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.